Emser® sol za ispiranje nosa

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Emser® sol za ispiranje nosa je medicinski proizvod za pripremu fiziološke otopine za čišćenje nosa.

Pakiranje sadrži 20 vrećica po 2,5 g soli.

Emser® sol za ispiranje nosa sadrži smjesu mineralnih soli sa 5% prirodne EMS soli.

Podaci analize smjese mineralnih soli

Ioni u g/kg: natrij 356, kalij 9,2, klorid 449, hidrogenkarbonat 173, sulfat 11,5.

Primjena

Emser® sol za ispiranje nosa koristi se za ispiranje nosa pomoću Emser® tuša za nos. Ispiranja nosa preporučuju se uvijek kada nos treba intenzivno očistiti i navlažiti.

To je važno npr. kod pojačanog onečišćenja prašinom i prljavštinom, ali i kod pojačanog nakupljanja sekreta i krasti. U vrijeme povećane opasnosti od prehlada, redovitim ispiranjem nosa spriječava se pojava prehlade. Osobama sa alergijama preporučuje se redovito ispiranje nosa u doba povećane koncentracije peludi u zraku, posebno navečer prije spavanja. Ispiranja nosa prikladna su također i za ovlaživanje sluznice nosa i zato se uvijek preporučuju kada se sluznica nosa isušuje zbog vanjskih utjecaja, kao uslijed rada klima uređaja, grijanja i sl.

Doziranje

Emser® sol za ispiranje nosa koristi se za pripremu otopine za ispiranje nosa.

Pritom se vrećica Emser® soli za ispiranje nosa otopi u 250 ml tople vode i time se ispere nos.

Ispiranja nosa mogu se provoditi do 3 x dnevno, sa po 250 ml otopine.

Obično se preporučuje 1 x dnevno. U okvirima dugotrajne terapije ispiranjem (više mjeseci ili godina) ispiranja svaka 2-3 dana pokazala su se korisnim.

Što su medicinski proizvodi?

Medicinski proizvod jest instrument, naprava, uređaj, program, materijal ili drugi proizvod za humanu uporabu koji svoju osnovnu namjenu ne postiže na temelju farmakoloških, imunoloških ili metaboličkih svojstava i koji se upotrebljava samostalno ili u kombinaciji s programskom podrškom neophodnom za njegovu pravilnu uporabu.

Sponzorski članci