Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg sadrži?

Djelatna je tvar klotrimazol.

Jedna tableta za rodnicu sadrži 200 mg klotrimazola.

Pomoćne su tvari kalcijev laktat pentahidrat; kukuruzni škrob; krospovidon; silicijev dioksid, koloidni, bezvodni; laktatna kiselina; laktoza hidrat; magnezijev stearat; hipromeloza; celuloza, mikrokristalična.

Kako lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg izgleda i sadržaj pakovanja?

Jedna kutija s lijekom Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg sadrži 3 tablete za rodnicu u aluminijskom blisteru i 1 aplikator za primjenu tableta za rodnicu.

Tablete za rodnicu duguljaste su, bijele do žućkaste boje s natpisom NR na jednoj strani i oznakom BAYER na drugoj strani.

Kako čuvati lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg?

Lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Čuvajte pri temperaturi do 30°C.

Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što su Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg i za što se koriste?

Lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg spada u ginekološke antimikrobne lijekove. Sadržava ljekoviti sastojak klotrimazol, koji je derivat imidazola sa širokim spektrom protugljivičnoga djelovanja.

Lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg upotrebljava se u bolesnica u dobi od 12. godine života nadalje:

 • za liječenje infekcija spolnih organa (vaginitisa) koje uzrokuju gljivice (iz roda kvasnica Candida). Znakovi i simptomi takve infekcije: bijeli, sirasti iscjedak. Na vanjskom spolnom organu obično se javljaju svrbež, crvenilo, otečenost i ranice koje peku. Može se također javiti bol pri mokrenju.

Na temelju precizne dijagnoze koju odredi liječnik lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg upotrebljava se također:

 • za liječenje infekcija spolnih organa koje izazove parazit Trichomonas vaginalis u kombinaciji s drugim peroralnim lijekovima koje propiše liječnik. Znakovi i simptomi takve infekcije: obilan zelenožućkast iscjedak, blaga upala vanjskoga spolnog organa, bol pri mokrenju i bolan spolni odnos;
 • za liječenje infekcija koje se javljaju nakon prethodne infekcije, obično zbog invazije gljivica ili bakterija otpornih na primijenjeni lijek (tzv. superinfekcije).

Gljivične infekcije spolnih organa mogu se javiti zbog poremećene prirodne ravnoteže mikroorganizama na sluznicama spolnih organa, a mogu ih  izazvati:

 • uporaba nekih lijekova (npr. antibiotici, peroralna kontracepcijska sredstva – tablete),
 • neke bolesti i stanja (npr. šećerna bolest, menstruacija, trudnoća),
 • stres, uporaba agresivnih sredstava za pranje za intimnu njegu i ispiranje rodnice, uporaba donjeg rublja od umjetnih tkanina koje nije dovoljno prozračno.
Doziranje

Kako koristiti lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg?

Pri uporabi lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg strogo se pridržavajte uputa za pravilnu uporabu, osim ako vam je liječnik propisao drukčije. Ako se ne budete pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek je namijenjen odraslim bolesnicama i djevojkama u dobi od 12. godine života nadalje.

Doziranje i trajanje liječenja

Lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg namijenjen je za vaginalnu primjenu (primjenu u rodnici).

Za liječenje rodnice tri uzastopne večeri tabletu za rodnicu gurnite u rodnicu onako kako je opisano u uputi za pravilnu uporabu.

Simptomi koje uzrokuje gljivična infekcija rodnice obično se poboljšaju u roku od četiri dana od početka liječenja. Ako znaci infekcije posve ne nestanu, ako se stanje pogorša ili se infekcija ponovi, obratite se liječniku.

Ukoliko su kod vašeg partnera prisutni simptomi infekcije (npr. svrbež, upala) on se također mora podvrgnuti liječenju.

Uputa za pravilnu uporabu

Primjena tablete za rodnicu bez aplikatora (pri uporabi u trudnoći)

Tri uzastopne večeri tabletu za rodnicu gurnite opranim rukama što dublje u rodnicu. Najbolje je da pritom ležite na leđima s malo savijenim nogama.

Primjena tablete za rodnicu pomoću aplikatora

 • Najprije izvucite klip aplikatora dok se ne zaustavi. Tabletu za rodnicu namjestite u aplikator tako da zaobljeni dio tablete (približno polovica tablete) viri van. Pritom prstima malo stisnite zaobljeni dio aplikatora.
 • Gurnite aplikator što dublje u rodnicu (najbolje je da pritom ležite na leđima).
 • Klip aplikatora oprezno gurnite do kraja dok se tableta ne smjesti u rodnici. Zatim izvadite aplikator.
 • Nakon uporabe aplikator temeljito operite toplom vodom (ne kipućom).

Upozorenje

Ako je rodnica suha, tableta za rodnicu neće se posve otopiti. Iz rodnice će se izlučiti komadići tablete, koje možete vidjeti na donjem rublju. Da biste to izbjegli, preporučujemo da lijek gurnete što dublje u rodnicu. Ako se tableta za rodnicu u jednoj noći potpuno ne otopi, preporučujemo primjenu lijeka Canesten 3 krema za rodnicu 20 mg/g.

Tijekom uzimanja lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg ne biste trebali koristiti tampone, sredstva za ispiranje rodnice, spermicide ili druge vaginalne proizvode.

Ako uzmete više lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg nego što ste trebali

Nema izvještaja o slučajevima predoziranja lijekom Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg. Ako ste nenamjerno upotrijebili preveliku dozu tableta za rodnicu, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako ste zaboravili uzeti lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg

Ako ste uvečer zaboravili primijeniti tabletu za rodnicu, upotrijebite je sljedeće jutro, odnosno čim se sjetite. Nemojte upotrijebiti dvostruku dozu tableta za rodnicu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako prestanete koristiti lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg

Ako želite posve izliječiti gljivičnu infekciju i spriječiti njezino ponavljanje, ne smijete prijevremeno završiti liječenje ili odmah kad nestanu simptomi infekcije. Ako se za to ipak odlučite, velika je vjerojatnost da će se bolest ponoviti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Ukoliko imate vrućicu (temperatura 38°C ili više), bol u donjem dijelu abdomena, bol u leđima, neugodan miris iscjetka iz rodnice, mučninu, krvarenje iz rodnice i / ili bol u ramenu obratite se svom liječniku.

Nemojte uzimati lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na klotrimazol ili bilo koji sastojak lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg; u tom slučaju prije uporabe lijeka posavjetujte se s liječnikom;
 • za vrijeme menstruacije jer možda lijek neće pravilno djelovati.

Budite oprezni s lijekom Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg:

 • ako upotrebljavate kontracepcijska sredstva od lateksa (npr. dijafragmu ili kondom) jer lijek Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg može smanjiti njihovu učinkovitost;
 • ako se približava vrijeme kad ćete dobiti menstruaciju; liječenje lijekom Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg mora biti završeno prije početka menstruacije.

Uzimanje drugih lijekova s lijekom Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg

Istovremena uporaba lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg i oralnog takrolimusa (FK-506; imunosupresiv) može dovesti do povećane razine takrolimusa u  krvi.

Obavijestite svojega liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek, pa i onda ako ste ga dobili bez recepta.

Trudnoća i dojenje

Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji  lijek.

Uporaba lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako vam je tako savjetovao liječnik. Pri uporabi lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg u prva tri mjeseca trudnoće potreban je oprez. U trudnoći  ne preporučujemo uporabu aplikatora, već savjetujemo uporabu tablete za rodnicu bez aplikatora.

Upravljanje vozilima i strojevima

Pri uporabi lijeka Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg nije primijećen utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i  strojevima.

Kao i svi drugi lijekovi Canesten 3 tablete za rodnicu 200 mg može izazvati  nuspojave.

Na mjestu primjene mogu se javiti ljuštenje sluznice, svrbež, osip, otok,  nelagoda,  pečenje, iritacija i crvenilo. Moguće su također  reakcije  preosjetljivosti  po  cijelome tijelu, koje su različite jačine. Te reakcije mogu utjecati na kožu  (svrbež,  crvenilo), disanje (otežano disanje), protok krvi (npr. nizak krvni tlak ili ošamućenost) te na probavni sustav (mučnina, proljev). Može se javiti i bol u abdomenu.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci