Canesten krema 10mg/g

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Canesten 10 mg/g krema sadrži?

Djelatna je tvar klotrimazol.

1 g kreme sadržava 10 mg klotrimazola.

Pomoćne su tvari benzilni alkohol, cetilpalmitat, cetilni i stearilni alkohol, oktildodekanol, polisorbat 60, sorbitanstearat, pročišćena voda.

Kako lijek Canesten krema - 10 mg/g izgleda i sadržaj pakovanja?

Krema je bijela i nema mirisa.

Pakiranje sadrži 20 g kreme u aluminijskoj tubi s membranom i PE zatvaračem na navoj, u kutiji.

Kako čuvati Canesten kremu 10 mg/g?

Canesten 10 mg/g kremu morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Lijek valja čuvati pri temperaturi do 25°C.

Rok valjanosti i način čuvanja u primjeni: 3 mjeseca od prvog otvaranja.

Canesten 10 mg/g krema se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što je Canesten 10 mg/g krema i za što se koristi?

Lijek Canesten 10 mg/g krema antimikotik je za lokalno liječenje.

Sadržava ljekoviti sastojak klotrimazol, koji djeluje na gljivice i neke druge mikroorganizme.

Lijek Canesten 10 mg/g krema primjenjuje se za liječenje:

 • gljivične infekcije stopala (tinea pedum ili »atletsko stopalo«) i ruku (tinea manuum). Infekcija uzrokuje ljuštenje, pojavu mjehurića i odumiranje kože na stopalima, dlanovima i između prstiju. Na oboljelim dijelovima koža je raspucala, mogu se pojaviti svrbež, upala i oteklina;
 • gljivične infekcije kože na trupu, udovima, kožnim pregibima (tinea corporis) i u preponama (tinea inguinalis). Infekcija se najčešće očituje kao pojava ovalnih crvenih mrlja koje se šire i na sredini su svjetlije;
 • gljivične infekcije kože nazvane pityriasis versicolor. Infekcija uzrokuje nastanak mrlja sa sitnim ljuskama svjetlije, tamnije, žutosmeđe ili ružičaste boje, može se pojaviti i gubitak kožnoga pigmenta (depigmentacija);
 • infekcije vanjskih spolnih organa gljivicama iz roda Candida u žena i muškaraca. Kod žena se infekcija vanjskih spolnih organa (kandidni vulvitis) očituje kao svrbež, pocrvenjelost, otečenost, pekuće ranice stidnih usana i dijelova oko njih. Kod muškaraca se ta infekcije (kandidni balanitis) očituje kao sitan bijeli osip, svrbež i blaga upala glavića i kožice spolnog uda;
 • bakterijske infekcije kože nazvane eritrazma. To je dugotrajna (kronična) infekcija koja se očituje kao crvenosmeđe ili ružičaste mrlje i obično se javlja na pregibima kože (ispod pazuha, ispod prsiju ili u preponama).
Doziranje

Kako koristiti Canesten 10 mg/g kremu?

Pri uporabi lijeka Canesten 10 mg/g krema strogo se pridržavajte savjeta navedenih u nastavku osim ako vam je liječnik savjetovao drukčije. Ako ste u dvojbi, obratite se liječniku ili ljekarniku. Ako se ne budete točno pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek Canesten 10 mg/g krema namijenjen je samo za uporabu na koži (za dermalnu uporabu).

Dva do tri puta na dan nanesite tanak sloj kreme na oboljele dijelove kože i utrljajte je. Većinom je dovoljna mala količina kreme (½ cm) za površinu veličine dlana. Prije nanošenja kreme oboljelo mjesto dobro operite i osušite.

Ponavljanje bolesti spriječit ćete ako liječenje nastavite još dva tjedna nakon što nestanu svi znaci bolesti.

Simptomi obično nestaju kod liječenja:

 • gljivične infekcije ruku, nogu, kože na trupu, pregiba - od 3 do 4 tjedna
 • infekcije zvane eritrazma - od 2 do 4 tjedna
 • infekcije zvane pityriasis versicolor - od 1 do 3 tjedna
 • gljivične infekcije spolnih organa - od 1 do 2 tjedna

Što još možete učiniti za liječenje infekcije?

Donje rublje, odjeću i ručnike koji dođu u dodir s oboljelim dijelom treba zamijeniti svaki dan. To će pomoći u liječenju i spriječiti infekciju drugih dijelova tijela i drugih ljudi.

Ako uzmete više lijeka Canesten 10 mg/g krema nego što ste trebali

Nema podataka da uporaba prevelike količine lijeka Canesten 10 mg/g krema uzrokuje nuspojave.

Ako ste zaboravili koristiti lijek Canesten 10 mg/g krema

Upotrijebite ga odmah kad se sjetite. Nemojte nanositi dvostruku dozu ako ste zaboravili primijeniti prošlu dozu.

Ako prestanete koristiti lijek Canesten 10 mg/g krema

Ako želite posve izliječiti infekciju i spriječiti njezino ponavljanje, liječenje ne smijete prekinuti prije vremena ili odmah čim nestanu simptomi infekcije. Ako se za to ipak odlučite, bolest se može ponoviti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Canesten 10 mg/g kreme, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte koristiti lijek Canesten 10 mg/g krema

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na klotrimazol, cetilni i stearilni alkohol ili bilo koji sastojak lijeka Canesten 10 mg/g krema. U tom slučaju prije primjene lijeka posavjetujte se s liječnikom. Kod poznate preosjetljivosti na cetilni i stearilni alkohol preporučuje se da umjesto lijeka Canesten 10 mg/g krema upotrebljavate lijek Canesten 10 mg/ml otopina za kožu. Pritom imajte na umu da lijek Canesten 10 mg/ml otopina za kožu ne smijete upotrebljavati za liječenje gljivičnih infekcija vanjskih spolnih organa.

Budite oprezni s Canesten 10 mg/g kremom

 • ako upotrebljavate kontracepcijska sredstva od lateksa (npr. dijafragmu ili kondom) jer lijek Canesten 10 mg/g krema nakon nanošenja na spolne organe (stidne usne i područje vulve kod žena ili glavić i kožica muškog uda kod muškaraca) može smanjiti učinkovitost zaštite tih proizvoda. Taj je učinak kratkotrajan i nestane nakon završetka liječenja.

Uzimanje drugih lijekova s Canesten 10 mg/g kremom

Nije poznato je li moguće međusobno djelovanje između lijeka Canesten 10 mg/g krema i drugih lijekova.

Obavijestite svojega liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek, pa i onda ako ste ga dobili bez recepta.

Trudnoća i dojenje

Razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek.

Nisu provedena ispitivanja uporabe lijeka Canesten 10 mg/g krema u trudnica. Ako upotrebljavate lijek Canesten 10 mg/g krema kao što je napisano u ovoj uputi ili kao što vam je preporučio liječnik, odnosno ljekarnik, pojava učinaka na druge organe nije vjerojatna. Usprkos tome uporaba kreme u prva tri mjeseca trudnoće dopuštena je samo ako tako savjetuje liječnik.

Važne informacije o nekim sastojcima lijeka Canesten 10 mg/g krema

Lijek Canesten 10 mg/g krema sadržava cetilni i stearilni alkohol koji mogu izazvati lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

Upravljanje vozilima i strojevima

Pri uporabi lijeka Canesten 10 mg/g krema nije primijećen utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Kao i svi drugi lijekovi Canesten 10 mg/g krema može izazvati nuspojave.

Na mjestu primjene mogu se javiti mjehuri na koži, nelagoda, bol, otok, iritacija, ljuštenje, svrbež, osip, pečenje, probadanje.

Moguće su reakcije preosjetljivosti po cijelome tijelu, koje su različite jačine. Te reakcije mogu utjecati na kožu (svrbež, crvenilo), disanje (otežano disanje), protok krvi (npr. nizak krvni tlak ili ošamućenost).

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci