Bebe i spavanje

Bebe i spavanje

Bebe i spavanje
  • Objavljeno: Utorak, 17.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Pitajte bilo kojeg roditelja što im najviše nedostaje. Odgovor je vjerojatno san. Metode u nastavku mogu pomoći da vaša beba spava mirno.

U početku, vaše dijete će trebati redovito jesti i po danu i po noći, pa spavajte dok beba spava. Ne brinite o rutini prije spavanja, pranju i kućanskim poslovima. Trebate san, a ako ste bili budni noću, trebate nadoknaditi to tijekom dana.

Kad je beba stara nekoliko tjedana, ona će biti više budna tijekom dana. Ovo je dobro vrijeme da joj pomognete da nauči razliku između dana i noći. Tijekom dana, otvorite zavjese i ne brinite o svakodnevnim šumovima prilikom spavanja. Noću, zagasite svjetla i pokušajte biti što tiši. Postupno, beba će naučiti da je noć za spavanje.

Možete razmišljati o rutini prije spavanja, kada je beba stara oko tri mjeseca. Ako je noćno hranjenje još uvijek nepredvidljivo, umirujući ritam spavanja može biti koristan za sve.

Evo što učiniti:

  • Napravite isto svake noći. Znajući što će se dogoditi, učinit ćete da se dijete osjeća opušteno i sigurno.
  • Započnite s umirujućim aktivnostima u sobi oko sat vremena prije nego beba ide na spavanje.
  • Kupka je dobar način da se završi dan. Pjesma i igra s igračkama tokom kupanja mogu pomoći.
  • Prigušite svjetla u prostoriji u kojoj beba spava kako bi stvorili mirniju atmosferu.
  • Čitajte ili pjevajte bebi prije spavanja.
  • Stavite bebu na krevet na leđa i mazite ju.
  • Kada se beba umiri, napustite sobu.

Napustite sobu dok je beba još uvijek budna

Napustite sobu kad je beba sretna i opuštena, i ona će naučiti zaspati sama. Na taj način, ako se beba probudi u sred noći, vjerojatno će sama zaspati.

To ne znači da beba treba biti u vlastitoj sobi. Preporučuje se da beba spava u istoj prostoriji kao vi prvih šest mjeseci.

Nema spavanja nakon hranjenja

Ostavite malo vremena između hranjenja i spavanja. Ako hranite bebu prije spavanja, hranjenje će biti povezano sa spavanjem u bebinom umu. Kada se probudi u noći, željet će hranu da joj pomogne zaspati.

Ne žurite

Ako čujete bebu tokom noći, ostavite ju nekoliko minuta da vidite kako će ona to riješiti.

Budite dosljedni

Reagirajte na plač na isti način svake noći. Ako ju podignete odmah jednu noć, a ostavite da plače  par minuta sljedeću noć, ona neće znati što očekivati.

Budite fleksibilni

Sve bebe mijenjaju svoje obrasce ponašanja. Baš kad mislite da ste sve shvatili, sljedeće noći bi moglo biti drugačije.

Budite spremni mijenjati rutinu kako beba raste i ulazi u različite faze. Dnevna spavanja, na primjer, mogu se smanjiti kako beba raste. Izbijanje zuba, grčevi, bolesti i prehlada mogu utjecati na to kako beba spava.

Vitashop