Kako prepoznati rane znakove psihopatije kod djece?

Kako prepoznati rane znakove psihopatije kod djece?

Kako prepoznati rane znakove psihopatije kod djece?
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Kada promatramo ponašanje odraslih s antisocijalnim ili psihopatskim tendencijama, često kažemo da nas ništa nije iznenadilo jer su i u djetinjstvu maltretirali drugu djecu, zlostavljali kućne ljubimce ili bili uključeni u sitne krađe. Međutim, takvo teoretiziranje o ljudima obično se radi retroaktivno. Drugim riječima, znate da je netko potencijalni psihopat, na način da pamtite tu osobu još kao dijete.

Psihopatiju možemo definirati kroz dva modela u kojem su osobe manipulativne i pate od nedostatka empatije ili nisu u mogućnosti pokazati kajanje, antisocijalne su i vode devijantan način života, temeljen na impulzivnosti i kriminalu. Oba modela mogu postati vidljiva u djetinjstvu, no postavlja se pitanje u kojoj dobi?

Istražite 5 osobina psihopata koje morate znati!

Napravljeno je istraživanje u kojem je praćen 731 dvogodišnjak i njihove majke u razdoblju od 7 godina. Znanstvenici su pratili predpsihopatskoponašanje, što uključuje nisku razinu empatije i osjećaja krivnje. Ispitane su osobe nižeg ekonomskog statusa s više faktora rizika.

Roditelji i učitelji su morali ocijeniti djetetovu razinu empatije i brigu za druge, kao i sposobnost obmanjivanja.

Ocjenjivali su 5 formi ponašanja:

  • Dijete se ne čini krivim nakon neprihvatljivog ponašanja.
  • Kazna ne mijenja ponašanje.
  • Dijete je sebično i ne želi dijeliti.
  • Dijete laže.
  • Dijete je lukavo i pokušava se provući.

Dječji problemi u ponašanju se mogu uočiti i kroz borbenost, uništavanje igračaka i drugih predmeta ili izljeva ljutnje.

Otkriveno je da su dvogodišnjaci, nakon navršene 3. godine, razvili značajnije probleme u ponašanju. Odgovori majki, s početka istraživanja, bili su dobar uvod u kasniji razvoj djetetovog ponašanja. Odgovori učitelja su također pouzdani prediktor njihovog ponašanja u zrelijoj dobi.

Znanstvenici vjeruju da njihovo otkriće može imati preventivnu vrijednost, jer kada su jako mala djeca identificirana kao rizična za razvoj psihopatije, roditelji i nastavnici mogu poduzeti korake kako bi im pomogli razviti pozitivne, socijalne i emocionalne osobine. Takve intervencije moraju se odvijati preko stručnih osoba.

Dakle, roditelji mogu uočiti rizično ponašanje kod djeteta već u 2. godini života, a odgajatelji i učitelji od 3. godine. Dobra vijest je da s ovim saznanjem, možemo intervenirati kako bismo promijenili tijek razvoja djeteta.

Uzrok psihopatskog ponašanja još uvijek nije utvrđen. Obzirom da nije jasno je li ono nasljedno ili definirano odgojem, važno je znati da se na ponašanje može utjecati, no treba početi na vrijeme. U starijim istraživanjima, utvrđeno je da odgoj može pomoći djeci s nasljednim rizikom za razvoj rane psihopatije.

Vitashop