Kako kupati novorođenče?

Kako kupati novorođenče?

Kako kupati novorođenče?
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Kupanje novorođenčeta može biti stresno. Beba je mala i ne može ostati mirna. Uz malo prakse počet ćete se osjećati ugodnije za vrijeme kupanja. 

Nema potrebe da kupate novorođenče svaki dan. Ustvari, kupanje bebe više od nekoliko puta tjedno može isušiti njenu kožu. Možete svaki dan mokrim ručnikom oprati bebu. Kupka ne mora nužno biti u kadi vode. Američka pedijatrijska akademija preporuča pranje mokrom spužvom.

Ako želite bebu okupati spužvom, trebat će vam:

  • Toplo mjesto s ravnom površinom. Ravna površina, stol za presvlačenje ili tvrdi krevet će biti dobri.
  • Mekana deka, ručnik ili jastuk na koje ćete položiti bebu.
  • Uvijek držite jednu ruku na bebi.
  • Sudoper ili plitki plastični bazen s vodom. Natočite oko 5 do 8 cm tople vode u bazen. Provjerite temperaturu vode kako bi bili sigurni da nije previše vruća.
  • Ručnik, pamučna spužvica, blagi dječji šampon, baby maramice, čiste pelene i odjeća su neke od stvari koje će vam dobro doći.

Kada ste spremni za početak kupanja, svucite bebu i zamotajte ju u ručnik. Položite bebu na deku, ručnik ili jastuk koji ste pripremili. Mokrim ručnikom obrišite bebino lice. Nema potrebe da koristite sapun. Koristite vlažnu vatu ili čistu pamučnu krpicu kojom ćete obrisati kapke.

Obratite posebnu pozornost na nabore ispod ruke, iza ušiju, oko vrata i na području pelene. Također operite bebu između prstiju i nožnih prstiju.

Sigurnost je najvažnija, a ne tip kupke. Uvijek držite jednu ruku na djetetu u svakom trenutku. Ako morate prekinuti kupanje, uzmite dijete sa sobom. Nikada ne ostavljajte bebu samu u vodi.

Da bi spriječili opekotine, uzmite termostat kako bi bili sigurni da voda nije prevruća. Uvijek provjerite temperaturu vode na ruci prije nego stavite bebu u vodu. Neka soba bude topla jer se mokra beba može lako prehladiti.

Sigurno držanje pomoći će da se beba osjeća ugodno u kadi. Pridržavajte bebinu glavu i torzo s rukom. Ruku možete staviti pod bebina leđa, hvatajući bebu čvrsto pod pazuh tako da podlakticom pridržavate bebinu glavu.

Lagano umasirajte blagi šampon za bebe u kosu. Isperite šampon vlažnim ručnikom ili izravno pod slavinom.

Nema potrebe koristiti posebne vrste sapuna za bebinu kupku. U stvari, obična vodom je u redu za novorođenčad. Kada je potrebno, koristite blagi sapun. Izbjegavajte pjenušave kupke i mirisne sapune.

Većina novorođenčadi ne treba losion poslije kupanja. U stvari, masni losioni mogu dovesti do stvaranja osipa.

Vitashop