Koja cjepiva su neophodna?

Koja cjepiva su neophodna?

Koja cjepiva su neophodna?
  • Objavljeno: Utorak, 29.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novorođenčad i mala djeca (0 – 6 godina)

Postoji niz različitih cjepiva koja može biti teško zapamtiti, a pogotovo sa sigurnošću znati kada se trebaju primiti. Donosimo vam popis cjepiva koja su neophodna za svaku osobu i razdoblje u životu kada se primaju.

Hepatitis B

Štiti od kronične upale jetre i dugoročnih štetnih posljedica te upale.

Kada se prima?

Kod rođenja, između 1. i 2. mjeseca života, između 6. i 15. mjeseca života (ukupno 3 doze).

Hepatitis B nije samo spolno prenosiva bolest. Može se prenijeti putem krvi i tjelesnih izlučevina. Cjepivo koje se prima kod samog rođenja štiti od mogućih infekcija koje majka može prenijeti na dijete, a djetetu pruža zaštitu od bolesti jetre u starijoj dobi.

DTaP (DTP)

Štiti od difterije, tetanusa i pertusisa (magarećeg kašlja)

Kada se prima?

U 2. mjesecu, 4. mjesecu, 6. mjesecu, od 15. do 18. mjeseca, od 4. do 6. godine (ukupno 5 doza).

Difterija je bakterijska infekcija koja uzrokuje nakupljanje guste sluzi na području grla i može uzrokovati probleme s disanjem i zdravljem srca, paralizu, pneumoniju pa čak i smrt. Tetanus uzrokuje bolove u mišićima i abnormalne kontrakcije mišića zbog kojih dolazi do poteškoća kod otvaranja usta pa čak i gutanja. Pertusis je bolest koju karakterizira kroničan kašalj koji otežava normalno uzimanje hrane, pića i disanje.

Hib

Štiti od H. Influence tipa B.

Kada se prima?

U 2. mjesecu, 4. mjesecu, 6. mjesecu, od 12. do 15. mjeseca (ukupno 4 doze).

Ovo je opasna bakterijska infekcija koja se najčešće javlja kod djece mlađe od 5 godina. Može uzrokovati ozbiljnu infekciju grla i, ako se proširi na pluća ili krvotok, može biti izrazito opasna po zdravlje. H. Influenca tipa B je u prošlosti bila vodeći uzročnik bakterijskog meningitisa, a često uzrokuje pneumoniju i iznenadnu smrt.

Polio

Štiti od poliomijelitisa i komplikacija kao što je paraliza.

Kada se prima?

U 2. mjesecu, 4. mjesecu, od 6. do 18. mjeseca, od 4. do 6. mjeseca (ukupno 4 doze).

Polio je nekada bila jedna od zastrašujućih bolesti diljem svijeta. Nažalost, polio je i dalje problem koji je prisutan u velikom broju zemalja, a jedini način da se populacija zaštiti jest primanje cjepiva.

Pneumokokno konjugirano cjepivo

Štiti od pneumokokne bolesti.

Kada se prima?

U 2. mjesecu, 4. mjesecu, 6. mjesecu, od 12. do 15. mjeseca (ukupno 4 doze).

Bakterija Streptococcus pneumoniae je uzročnik ozbiljnih bolesti, kao što su pneumonija, meningitis i infekcije krvi. 1 od 10 djece mlađe od 5 godina, koje boluje od pneumoknoknog meningitisa umire od te bolesti. Neke od komplikacija su gluhoća, oštećenje mozga ili potreba za amputacijom noge ili ruke.

Rotavirus

Štiti od rotavirusa.

Kada se prima?

U 2. mjesecu, 4. mjesecu i 6. mjesecu (ukupno 3 doze).

Rotavirus je vrlo čest kod djece. Uzrokuje povraćanje i dijareju, što može uzrokovati dehidraciju i potrebu za hospitalizacijom. Većina djece koja primi cjepivo je u potpunosti zaštićena od rotavirusa. Obično se daje vrlo mladoj djeci jer je cjepivo najdjelotvornije ako se prva doza primi dok je dijete mlađe od 15 tjedana.

MMR

Štiti od ospica, zaušnjaka, rubeole i ozbiljnih komplikacija.

Kada se prima?

Od 12. do 15. mjeseca i od 4. do 6. godine (ukupno 2 doze).

Ospice nisu benigna bolest. Mogu uzrokovati gubitak sluha, upalu pluća, naticanje mozga i smrt. Zaušnjaci su bolest koja može uzrokovati značajno naticanje žlijezda u blizini čeljusti. Iako su komplikacije rijetke, mogu uzrokovati upalu testisa kod dječaka, kao i encefalitis, meningitis i gluhoću. Rubeola je obično blaga bolest, ali može predstavljati veliku opasnost trudnicama i uzrokovati spontani pobačaj, rođenje mrtvorođenčeta ili teške urođene mane.

Varicela

Štiti od vodenih kozica.

Kada se prima?

Od 12. do 15. mjeseca i od 4. do 6. godine (ukupno 2 doze).

Veliki broj roditelja smatra da je cijepljenje protiv vodenih kozica potpuno bespotrebno jer je većina njih bolovala od vodenih kozica, bolesti koja se karakterizira kao potpuno bezopasna. U stvarnosti, ova bolest može uzrokovati teške komplikacije, uključujući pneumoniju, meningitis, encefalitis i bakterijske infekcije kože, i to u tolikoj mjeri da je potrebna hospitalizacija.

Influenca

Štiti od influence.

Kada se prima?

Jednom godišnje, počevši od 6 mjeseci života.

Djeca su izloženija značajno većem riziku od nastanka gripe i puno je veća vjerojatnost da će imati komplikacije jer njihov imunološki sustav nije potpuno razvijen. Upravo zato je potrebno cijepiti dijete. Iako se gripa može činiti potpuno bezopasnom, ona zapravo može uzrokovati niz komplikacija. Svake godine je tisuće djece hospitalizirano zbog komplikacija uzrokovanih gripom. Iako cjepivo protiv gripe ne znači stopostotnu zaštitu, cijepljenje može pomoći u smanjenju rizika od nastanka gripe, a definitivno će svesti na minimum rizik od nastanka komplikacija.

Vitashop