Koja cjepiva su neophodna?

Koja cjepiva su neophodna?

Koja cjepiva su neophodna?
  • Objavljeno: Utorak, 29.12.2015.
  • Broj pregleda: 1.359
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mladi adolescenti (9 – 12 godina)

Tdap

Štiti od difterije, tetanusa i pertusisa (magarećeg kašlja).

Kada se prima?

Od 11. do 12. godine, a zatim se ponavlja svakih 10 godina.

Istina, ovo cjepivo se prima u djetinjstvu, ali dok dijete uđe u adolescentsku dob, njegovo djelovanje se već značajno smanjilo. Upravo zbog tog je potrebno cijepljenje ponoviti kako bi se adolescenta zaštitilo od istih bolesti koje su mu prijetile u mlađoj dobi.

HPV

Štiti od infekcije humanim papilloma virusom.

Kada se prima?

Od 9. do 12. godine (primaju se 3 doze u razmacima od 3 mjeseca).

Ovo cjepivo se prima zbog prevencije raka. HPV je izrazito učestali virus, a infekcija HPV-om može uzrokovati rak vrata maternice, rodnice, vulve, penisa, anusa i usne šupljine. Cjepivo protiv HPV-a može pomoći u prevenciji svih ovih slučajeva raka.

MCV4

Štiti od meningokoka.

Kada se prima?

Od 11. do 12. godine i u dobi od 16 godina.

Meningokokna bolest je vodeći uzročnik bakterijskog meningitisa kod djece u dobi od 2 do 18 godina. Čak i uz adekvatno liječenje, oko 10 do 15% onih koji boluju od meningokoka, umire ili se susreće s potrebom za amputacijom ruke ili noge, ima problema sa zdravljem živčanog sustava, pati od gluhoće ili doživi moždani ili srčani udar.

Influenca

Štiti od influence.

Kada se prima?

Jednom godišnje.

Stručnjaci preporučuju da se svaka osoba, starija od 6 mjeseci i koja se smije cijepiti, treba cijepiti. Ovo cjepivo vam može pomoći u zaštiti od ozbiljnih bolesti i komplikacija. Također, primanjem cjepiva ćete zaštititi i svoje bližnje od influence, što je izrazito važno za one s oslabljenim imunološkim sustavom.

Odrasle osobe

Što se tiče odraslih osoba, većina preporuka za cijepljenje se donosi na temelju toga koja cjepiva ste primili dok ste bili dijete i jeste li već bolovali od nekih bolesti. Vrlo je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom i popričati o povijesti cijepljenja. Trebate se upoznati s rizikom od nastanka određenih bolesti s kojima se susrećete.