Odviknite dijete od pelena bez stresa

Odviknite dijete od pelena bez stresa

Odviknite dijete od pelena bez stresa
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Odvikavanje od pelena ne treba biti težak i stresan posao. Donosimo savjete kako dijete odviknuti od pelena i naviknuti ga da koristi kahlicu za manje od tjedan dana.

Postavljajte dijete na kahlicu nekoliko puta dnevno

Doći će trenutak u kojem ćete htjeti ili morati odviknuti dijete od pelena i to znači da ćete morati nekoliko sati dnevno trenirati dijete. Pustite ga da jede, pije i igra se na uobičajen način, ali ga svakih 15 minuta ga stavite na kahlicu. Zatim ga obucite u pelene i nastavite sa svojim danom. Kada dođete kući s posla, opet ga posjednite na kahlicu. Treći dan, koristite u potpunosti samo kahlicu. Ako napustite kuću, uzmite rezervnu kahlicu sa dobom ili posjetite mjesta za koja ste sigurni da imaju javne wc-e.

Skinite dijete u potpunosti

Ako vremenski uvjeti to dopuštaju i temperatura u domu je prihvatljiva, pustite dijete da šeće po sobi golo ili samo u majici. Ako dijete ne nosi pelenu, vjerojatno će dati do znanja da mora obaviti nuždu. Tu priliku iskoristite da ga posjednete na kahlicu. Nakon obavljanja nužde se pobrinite da zajedno s djetetom pogledate u kahlicu kako bi dijete povezalo radnje. Nakon toga istresite sadržaj u školjku ukazujući djetetu na zvuk puštanja vode i vrtlog. Bilo bi dobro da se kahlica nalazi u blizini wc-a jer bi dijete moglo brže povezati stvari.

Dajte nagradu i pritom budite kreativni

Naljepnice, poštanske marke, pucketavi mjehurići ili bombon su super nagrada za korištenje kahlice. Napravite mu omiljeno jelo, desert ili nešto slično. Ako ne želite trošiti novac, smislite neki umjetnički projekt koji možete napraviti sa svojim djetetom kako bi ga moglo pokazivati kao svoju nagradu.

Saznajte kako kako odgojiti uspješno dijete!

Volim te, a sada piški

Metoda: svaki put kada vaše dijete iskoristi kahlicu, pohvalite ga. Zamolite prijatelje i rođake da učine isto.

Za: nagrade za dobro učinjenu stvar dižu samopouzdanje, a djeca najviše pažnje poklanjaju igračkama.

Protiv: izbjegavajte pretjerivanja. Ako dijete ima nezgodu, objasnite mu da se nezgode mogu dogoditi i da je to u redu.

Obavijestite tete u vrtiću o promjeni

Svakako upozorite tete u vrtiću da primjenjujete ovu tehniku. Tete su često zauzete drugom djecom, a na ovaj način će obratiti pozornost na dijete i povremeno ga priupitati treba li na wc. Pokušajte dovesti dijete u vrtić malo ranije, kako biste mogli pratiti njegov odlazak u wc i provjeriti radi li to ispravno.

Provjerite kako odgojiti dijete koje nije razmaženo!

Pokažite im kako se to radi

Djetetu možete pokušati objasniti, ali najbolje će naučiti ako mu pokažete. Napravite to na zabavan način i kroz igru.

Ponesite kahlicu na put

Kahlice su praktične jer ih možete uzeti na put, u automobil ili u park. Također postoje nastavci za wc školjku u slučaju da je dijete prisiljeno ići u javni wc. Također bi bilo dobro da ponesete maramice i rezervnu odjeću, a u autu možete uvijek imati rezervne hlače.

Ograničite unos tekućine prije spavanja

Pokušajte najmanje sat vremena prije spavanja djetetu ograničiti unos pića. Poslužite večeru kasnije kako dijete ne bi imalo potrebu za hranom i pićem prije spavanja i kako bi se probudilo suho.

Vitashop