Kako odgojiti dijete koje nije razmaženo?

Kako odgojiti dijete koje nije razmaženo?

Kako odgojiti dijete koje nije razmaženo?
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Djeca su najdragocjeniji dio života, ali odgojiti ih da budu pristojni, uljudni i odgovorni može biti teško.

Odgojiti dijete koje nije razmaženo neće samo vama olakšati život, već će djetetu omogućiti da odraste kao odgovorna osoba.

Istraživanja su pokazala da djeca koja su razmažena češće , kasnije u živoru, pokazuju znakove manjka samokontrole, anksioznosti i depresije.

Postavite granice

Vaše dijete treba znati gdje mu je mjesto i da ste vi roditelj. Zapamtite da je vašem djetetu potreban autoritet. Ovo morate usvojiti i dok pričate s djetetom. Primjerice, ako dijete želi nešto slatko, odredite granicu. U suprotnom će doći do pregovaranja, što za nikoga nije dobro, naročito ne za djete.

Nagrađujte trud

Nagrade, kao što su željene igračke ili slatkiši, trebaju biti i ostati nagrade. Ako vašem djetetu omogućite svaku bespotrebnu sitnicu, bit ćete na pravom putu da vaše dijete postane razmaženo.

Dijete se treba upoznati s tim da se trud nagrađuje kako bi se pripremilo za obaveze koje ga tek čekaju. Na taj način će već od malih nogu shvatiti što to znači uspjeh i stvari neće doživljavati zdravo za gotovo.

Potaknite ga da se ponaša pristojno

Naučite dijete da se okolini zahvaljuje i da lijepo zamoli za nešto što mu treba. Na taj način će razvijati samopouzdanje za interakciju s članovima obitelji i poznanicima.

Važno je da budete dobar primjer ili sve pada u vodu. Nemojte psovati pred djetetom i budite mu uzor.

Budite dosljedni

Kada s djetetom negdje odlazite, objasnite mu kakvo je to mjesto i kakvo ponašanje od njega očekujete. Na ovaj način ćete odrediti granice i naučiti dijete kako se treba ponašati u određenim situacijama.

Na primjer, ako odlazite u kupovinu poklona za djetetovog prijatelja, objasnite mu da oboje birate poklon i da nećete kupovati ništa drugo. Tako ćete djetetu odmah dati do znanja da ne očekuje ništa i izbjeći ono tradicionalno bacanje po podu usred dućana.

Ne dopustite emocijama da vas obuzmu

Kada se vaše dijete ne slaže s vama ili se počne neprikladno ponašati, nemojte pokazivati emocije i popustiti jer djeca na ovaj način ispipavaju granicu do koje mogu ići.

Recite mu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ignorirajte dijete ako se nastavi tako ponašati jer će nakon nekog vremena morati odustati.

Preusmjerite djetetovu pažnju

Kada se dijete ponaša neprihvatljivo, umjesto da se fokusirate na to ponašanje, preusmjerite ga na drugu aktivnost.

Preusmjeravanje pažnje je odličan način da zaustavite neželjeno ponašanje bez obraćanja prevelike pažnje i rasprave.

Na primjer, ako se dijete igra sa škaricama, obratite mu se, recite mu da pogleda kakve kolače radite ili mu ponudite da se igra s omiljenim igračkama. Možda ćete trebati pokušavati više puta, ali je ovo siguran način da se dijete fokusira na nešto drugo.

Nemojte davati nemoguće opcije

Primjerice, odlazite u kupovinu obuće. Umjesto da djetetu kažete da bira što god poželi, suzite mu izbor na 2 do 3 para.

Na taj način vi imate kontrolu nad situacijom, ali dijete samostalno odabire ono što mu se više sviđa. Iz ovakve situacije će svi uvijek izaći sretni i zadovoljni.

Vitashop