Korona virus: što trudnice i dojilje trebaju znati

Korona virus: što trudnice i dojilje trebaju znati

Korona virus: što trudnice i dojilje trebaju znati
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ste trenutno trudni ili dojite novorođenče, vjerojatno ste dodatno zabrinuti oko korona virusa.

Tijekom ovih ranjivih razdoblja u životu želimo dodatno zaštiti sebe i svoje bebe, ali i spriječiti širenje COVID-19 poznatijeg kao korona virus. Informacije o važnosti očuvanja dojenja u ovim slučajevima epidemije gotovo su nepostojeće, ali su od iznimne važnosti.

Drage mame, ne dozvolite da naslovi o pandemiji korona virusa ukradu vašu radost. Ako se osjećate zabrinuto zbog korona virusa, svakako se obratite nadležnom liječniku. Ako želite znati može li korona virus utjecati (i ako može, kako) na vašu trudnoću ili dojenje, nastavite s čitanjem.

Jesu li trudnice pod većim rizikom od zaraze?

Trenutačno nema dokaza koji upućuju na potencijalne negativne ishode za trudnice, niti su trudnice više izloženije zarazi od drugih ljudi. Kao i kod drugih bolesti, vrućica je uvijek faktor rizika u trudnoći, ali nije nešto zbog čega biste trebali paničariti.

Trudnice se, kao i drugi građani, svakako pozivaju na to da prakticiraju dobru higijenu i redovito peru ruke. Međutim, preporučuje im se izbjegavanje svakakvih aktivnosti koje uključuju rukovanje ili bilo koji drugi oblik fizičkog kontakta s potencijalno oboljelom osobom.

Dobra vijest je da to vrlo vjerojatno već prakticirate, a dobre vijesti tu ne završavaju.

Ako trudnica dobije korona virus, dobiva li i dijete?

Smatra se da se širenje s osobe na osobu događa uglavnom putem respiratornih kapi koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše, slično onome kako se širi gripa i ostali respiratorni patogeni. U ograničenim studijama na ženama s COVID-19 i drugom korona virusnom infekcijom, teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS-CoV), virus nije otkriven u majčinom mlijeku. Međutim, još uvijek stopostotno ne možemo tvrditi da majke zaražene korona ne mogu prenijeti virus putem majčinog mlijeka.

U provedenim testiranjima diljem svijeta, virus nije otkriven u uzorcima amionske tekućine ili majčinog mlijeka. To znači da majčine stanice stvaraju antitijela i prenose ih (ali ne i virus) na svoju djecu.

Vodič za dojenje (u slučaju zaraze korona virusom)

Majčino mlijeko najbolji je izvor ishrane za većinu dojenčadi. Međutim, mnogo je nepoznanica o korona virusu i dojenju. Hoće li i kako započeti ili nastaviti s dojenjem, majka treba odrediti u koordinaciji s obitelji i zdravstvenim radnicima. Međutim, ako majka dobije infekciju uzrokovanu korona virusom, važno je ne ometati dojenje.

Majka s potvrđenim korona virusom ili simptomatskom PUI trebala bi poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi se izbjeglo širenje virusa na novorođenče, uključujući pranje ruku prije dodirivanja novorođenčadi i nošenje maske za lice, ako je moguće, dok se hrani na dojci.

Ako iscijedite majčino mlijeko ručnom ili električnom pumpicom za dojku, majka bi trebala oprati ruke prije dodirivanja bilo koje dijelove pumpe ili boce i slijediti preporuke za pravilno čišćenje pumpe nakon svake.

Što se događa ako se dojenje prekine?

Prekid ili ometanje dojenja može uzrokovati brojne poteškoće, koje uključuju:

  • emocionalne traume za dijete
  • zastoj mlijeka kod majke
  • kasnije odbijanje dojke zbog konfuzije koju uzrokuje uvođenje bočice
  • povećani rizik od oboljevanja uzrokovanog manjkom imunosnih zaštitinih tijela – ometanje ili prekid dojenja može izazvati rizik od obolijevanja djeteta

Vezani sadržaj:

Vitashop