Kuhano ili svježe?

Kuhano ili svježe?

Kuhano ili svježe?
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li se ikada zapitali koji je najbolji način pripremanja povrća, a da ono zadrži sva hranjiva svojstva? Ne postoji univerzalan odgovor jer kuhanje nekih namirnica povećava njihova hranjiva svojstva, a kod nekih namirnica djeluje suprotno.

Neke namirnice su najbolje svježe, i to bez termičkog obrađivanja, dok su neke najbolje kada se prokuhaju. Što je najbolje za šparogu ili rajčicu? Donosimo vam savjete vodećih svjetskih stručnjaka.

Šparoge

Najbolje su kuhane.

Šparoge kriju brojne hranjive tvari, ali i potencijalno kancerogene spojeve. Stoga stručnjaci ističu da je šparoge najbolje prije konzumiranja prokuhati kako bi se uništili svi štetni spojevi.

Cikla

Najbolja je sirova.

Tijekom kuhanja cikla  gubi čak 25% od ukupne količine folne kiseline. Folna kiselina je važna za pravilan rast i razvoj, a nedostatak folne kiseline u tijelu može povećati rizik od nastanka anemije.

Brokula

Najbolja je sirova.

Termičko obrađivanje brokule će smanjiti ljekovito svojstvo mirozinaze, enzima koji pomaže jetri u čišćenju tijela od toksina i kancerogenih spojeva.

Gljive

Najbolje su kuhane.

Zagrijavanje gljiva, bilo da radite umak, roštilj ili varivo, oslobađa kalij koji je važan u izgradnji i održavanju zdravlja mišića.

Luk

Najbolji je sirov.

Kuhanjem luk gubi brojna ljekovita svojstva. Najveći nedostatak kuhanja luka je smanjenje količine alicina, fitonutrijenta koji je odličan za reguliranje apetita.

Crvena paprika

Najbolja je sirova.

Crvena paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C. Najbolja je sirova, ali ju možete kuhati na temperaturi ispod 180°C kako bi zadržavala veći dio vitamina C.

Špinat

Najbolji je kuhan.

Ako ćete špinat kratko prokuhati lakše ćete apsorbirati kalcij, željezo i magnezij. Špinat možete jesti i sirov, ali će stanice znatno teže apsorbirati ove hranjive tvari.

Rajčice

Najbolje su kuhane.

Kada jedete kuhane rajčice, vaše tijelo će apsorbirati veću razinu likopena koji ima odlična antioksidativna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE