Najbolji savjeti za mršavljenje!

Najbolji savjeti za mršavljenje!

Najbolji savjeti za mršavljenje!
  • Objavljeno: Srijeda, 15.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istog trena kada završite tjelovježbu vaše tijelo započinje s procesom oporavka i popravlja štetu koju ste učinili mišićima. U stvari, ovaj proces oporavljanja je ono što vas čini čvršćima i jačima. Kako biste ubrzali postizanje rezultata, važno je da slijedite nekoliko pravila.

Naspavajte se

Kada biste izgubili kilogram svaki puta kada ste čuli da je san dobar za vaše zdravlje, vjerojatno ne biste ni trebali vježbati. Svakodnevnih 7 do 9 sati sna vam treba postati prioritet.

San će ubrzati proces oporavljanja mišića. Manjak sna vas može učiniti pretilima. Naime, znanstvenici su dokazali da manjak sna potiče prekomjeran unos kalorija. Kada ste umorni tijelo proizvodi više ghrelina, hormona koji potiče apetit i žudnju za slatkim. Tijelo ima malo energije i traži ju u hrani.

U međuvremenu će tijelo smanjiti razinu leptina, hormona koji je zaslužan za kontroliranje apetita. Kvalitetan san od 7 do 9 sati je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo. Kako biste lakše zaspali i kvalitetnije spavali, ugasite sve elektronske uređaje jer njihova svjetlost smanjuje proizvodnju melatonina koji mozgu šalje signal da je vrijeme za spavanje.

Vježbajte umjereno

Ako je jučerašnja tjelovježba bila visokog intenziteta današnja može biti nešto umjerenija. Na taj način nećete previše umarati mišiće, ali ćete potaknuti njihov rad i poboljšati cirkulaciju.

Bolji protok krvi će omogućiti mišićima da dobiju sve potrebne tvari i nutrijente. Ako ćete ostati aktivni, smanjit ćete bol u mišićima koja može biti posljedica intenzivnog vježbanja, a bol u mišićima može narušiti kvalitetu sna.

Upišite se na tečaj joge ili pođite u laganu šetnju. Ako sjedite za stolom, svakih nekoliko sati se ustanite i šećite oko 10 minuta. Umjesto javnim prijevozom ili autom na posao i s posla pođite pješice.

Pazite što jedete nakon vježbanja

Znanstvenici su dokazali da se sve što pojedete u razdoblju od nekoliko sati nakon vježbanja brzo troši jer metabolizam još uvijek ubrzano radi. Vježbanje potiče oslobađanje kortizola koji će potaknuti potrošnju suvišnog šećera. Ipak, prekomjerna izloženost kortizolu nije dobra jer može usporiti oporavak mišića i potaknuti metabolizam da zadrži više masti, naročito na području abdomena.

Stoga je izuzetno važno da 30 minuta nakon tjelovježbe unesete proteine putem tvrdo kuhanog jaja, obranog mlijeka ili proteinskog napitka. Odličan izbor je piće koje sadrži kofein (kava, zeleni čaj) s malo mlijeka i nekoliko kockica čokolade jer su znanstvenici dokazali da, kada se ugljikohidrati konzumiraju kofeinom, je proizvodnja energije u mišićima veća za čak 66%.

Masirajte tijelo

Masaža poslije vježbanja nije samo mit. Znanstvenici su dokazali da ubrzava oporavak za 60%. Masaža će ublažiti nastalu upalu u tkivima i povećati dotok krvi dijelovima tijela koje masirate. Nakon vježbanja pričekajte nekoliko sati da se mišići u potpunosti ohlade. Uzmite losion za tijelo i izmasirajte osjetljiva područja tijela.

One dane kada vježbate intenzivno odvojite 10 minuta prije spavanja za masažu. Za najbolje rezultate koristite duge i čvrste pokrete. Možete uzeti loptice za masažu kako bi ona bila još učinkovitija. Neka pritisak bude lagan kako bi mišićima dopustili da se oporave. Za jaku upalu mišića najbolje je staviti hladni oblog i držati ga oko 20 minuta.

Povećajte unos vode

Dehidracija može usporiti metabolizam. Čak i onda kada vježbate, ako ne pijete dovoljno vode, nećete sagorijevati toliko puno kalorija. Postoji vjerovanje da svakodnevno treba unositi 8 čaša vode, no to je mit. Naime, unos vode se prilagođava razini kretanja i znojenja, i načinu prehrane.

Ako osjećate prve simptome dehidracije kao što su suha usta, manjak sline u ustima i smanjenje koncentracije, popijte čašu vode. Također je važno znati da tijelo dehidraciju može zamijeniti za glad. Važno je da na vrijeme prepoznate da je u pitanju dehidracija kako ne bi došlo do prekomjernog unosa kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop