Treba li moja beba dodatne vitamine?

Treba li moja beba dodatne vitamine?

Treba li moja beba dodatne vitamine?
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U većini slučajeva je majčino mlijeko i mliječna formula sasvim dovoljna za sve što vašoj bebi treba tijekom prvih 6 mjeseci života. No, vitamin D je izuzetak. Za sve dojene bebe i bebe koje piju manje od 950 mililitara mliječne formule se preporuča da uzimaju i vitamin D.

U dobi od 4 do 6 mjeseci, beba polako počinje prelaziti s potpuno tekuće hrane na gušću hranu, stoga liječnik može i ne mora preporučiti uzimanje dodataka vitamina D.

Pročitajte tko mora uzimati više vitamina.

Bebe, koje s vremena na vrijeme jedu drugačiju hranu, u pravilu ne trebaju uzimati vitamin D, no postoje iznimke. Na primjer, suplementi mogu biti potrebni ako je beba prerano rođena, rođena s niskom tjelesnom težinom ili mala za svoju gestacijsku dob, konstantno pije premalo majčinog mlijeka ili mliječne formule, u odnosu na djecu te dobi. Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo kakvih nedoumica ili se brinete.

Vaše cjelokupno zdravlje također može igrati važnu ulogu. Primjerice, žene koje imaju ugrađenu želučanu premosnicu ili svakodnevno uzimaju neke lijekove, mogu imati problema u apsorpciji nutritivnih tvari. To može smanjiti razinu nutritivnih tvari u majčinom mlijeku.

Ako ste vegan, svakako o tome obavijestite pedijatra. Majke veganke obično trebaju uzimati dodatke vitamina B12, cinka, kalcija i omega 3 masnih kiselina, a beba će možda trebati uzimati multivitaminske ili mineralne dodatke prehrani.

Čak i ako vaša prehrana nije savršena, mlijeko će vjerojatno sadržavati sve nutritivne tvari koje su potrebne vašoj bebi. No, zbog toga vaše tijelo možda neće imati dovoljno zaliha nutritivnih tvari koje će iskoristiti samo za sebe, stoga se razmotrite uzimanje multivitamina tijekom dojenja.

Jednom kada djetetu počnete davati krutu hranu, ono će dobivati više minerala i vitamina nego što mislite, naročito ako jede obogaćene dječje proizvode koji su uglavnom obogaćeni vitaminom A, cinkom i folnom kiselinom. Svakako provjeravajte sastav proizvoda. Jedno istraživanje je pokazalo da, iako mogu biti dobri za bebe koje ne unose dovoljno nekih nutritivnih tvari, za neke bebe suplementi mogu biti previše.

Provjerite koji su vitamini i minerali potrebni vašoj djeci!

Ovo su suplementi koje će vam pedijatar možda predložiti:

Željezo

Majčino mlijeko i mliječna formula sadrže željezo. No, kada beba počne prelaziti na krutu hranu, potreba za željezom raste (od 0.27m miligrama dnevno tijekom prvih 6 mjeseci do 11 miligrama dnevno od 7 do 12 mjeseci). U ovom trenutku je jako važno da beba unosi adekvatnu količinu željeza. Dobri izvori su kašice od mesa, obogaćene žitarice, kašice od grahorica, kao što su leća, grah, lima grah, pinto grah i crni grah.

Pročitajte koji su najbolji izvori željeza.

Pedijatar će preporučiti suplemente željeza ako beba ne unosi hranu bogatu željezom. Prijevremeno rođene bebe imaju manje zaliha željeza tijekom samog rođenja i obično trebaju uzimati suplemente.

Vitamin D

Mala količina vitamina D se unosi putem majčinog mlijeka. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju da dojenčetu dnevno dajete 400 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D, počevši od prvih dana života. Bebe koje se u potpunosti ili djelomično hrane mliječnom formulom, ali dnevno piju manje od 950 mililitara mliječne formule, također trebaju unositi 400 međunarodnih jedinica suplementa vitamina D.

Tijelo proizvodi vitamin D tijekom izlaganja suncu. No, beba se ne bi trebala sunčati prvih 6 mjeseci života, zbog čega neće dobiti dovoljno vitamina D, čak i ako živite na sunčanom geografskom području.

Pročitajte kako manjak vitamina D utječe na organizam.

Koža beba je tanka i osjetljiva, a svaka minuta izlaganja suncu povećava rizik od nastanka raka kože i prijevremenih znakova starenja kasnije u životu, čak i ako koža uopće ne pocrveni. Kreme za sunčanje pomažu zaštititi bebe od sunca, ali blokiraju zrake koje su potrebne za proizvodnju vitamina D.

Vitamin B12

Vitamin B12 je ključan za razvoj živčanog sustava i za prevenciju anemije. Pronalazimo ga u ribi, mesu, peradi, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. Ako dojite i ne konzumirate namirnice životinjskog porijekla, važno je da imate stabilan izvor vitamin B12, bilo da su to suplementi ili obogaćeni proizvodi, jer će tako i vaša beba dobiti više vitamina B12.

Pročitajte zašto su vitamini B skupine važni i gdje ih možemo naći.

DHA – važna omega 3 masna kiselina

DHA, omega 3 masna kiselina, je važna za razvoj mozga i očiju. U majčinom mlijeku se nalazi u dovoljnim količinama. Mliječna formula je obogaćena dodatnim izvorom DHA.

DHA suplementi se obično ne preporučuju bebama, već majkama koje doje i ne unose namirnice bogate DHA. Vegetarijanci i vegani trebaju uzeti u obzir uzimanje suplemenata DHA. Kao i njihove bebe, obično imaju nižu razinu DHA u tijelu, u odnosu na osobe koje jedu namirnice životinjskog porijekla.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop