Čime možete hraniti bebu do godine dana starosti

Čime možete hraniti bebu do godine dana starosti

Čime možete hraniti bebu do godine dana starosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bilo da ste odlučili bebi davati kašice od povrća ili voća, pire od mesa ili ribe, jedino je važno izbjegavati med i namirnice koje mogu uzrokovati gušenje. Bebi možete svaka tri dana ponuditi neku novu namirnicu i pri tome obratite pažnju na to hoće li se pojaviti alergijske reakcije.

Bobičasto voće

Bebe vole jesti ono što im je oku privlačno, baš kao i odrasli. Što je ljepše od bobičastog voća živih boja. Bobičasto voće nasjeckajte ili izmiješajte u blenderu pa bebi dajte kao kašicu.

Losos

Mozak beba je u razvoju, zbog čega mu je potrebna adekvatna količina omega 3 masnih kiselina. Losos je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina, a bebi ga možete dati kao kašicu ili pire.

Kikiriki

Nedavno istraživanje znanstvenika je pokazalo da davanje kikirikija bebama može pomoći u prevenciji alergija na kikiriki kasnije u životu, čak i kod onih beba koje pripadaju visokorizičnoj skupini. Bebama nikada nemojte davati cjeloviti kikiriki niti maslac od kikirikija. Umjesto toga namažite malo maslaca od kikirikija na komadić kruha.

Luk i češnjak

Bebu u dobi do godine dana možete početi upoznavati i s ovakvim namirnicama. U njezinu prehranu uključite malu količinu luka, poriluka i češnjaka.

Zeleno lisnato povrće

Većina beba želi isprobavati nove namirnice. Ponekad će imati smiješne izraze lica i čak odbijati novu namirnicu nekoliko puta, ali nemojte odustajati, naročito kada je u pitanju zeleno lisnato povrće. Neka se vaša beba već sada navikne na okus špinata i kelja.

Govedina

Govedina je puna proteina i cinka, zbog čega je odlična hrana za bebe u razvoju. Govedinu možete bebi dati kao pire. Pomiješajte ju s malo krumpira, batata ili zelenog lisnatog povrća.

Provjerite čime hraniti bebu od prvog do trećeg mjeseca života!

Cjelovite žitarice

Od cjelovitih žitarica možete raditi razne kašice. Odaberite neke od najzdravijih cjelovitih žitarica, kao što su zobene pahuljice, quinoa ili smeđa riža. One su odličan izvor vlakana, a bebe uglavnom vole njihov okus.

Bundeva

Pire ili kašica od bundeve je odličan izbor za bebu u razvoju. Bundeva ima slatkasti okus pa ju bebe u pravilu vole, a odličan je izvor vitamina A.

Jaja

Jedno jaje sadrži čak 6 grama proteina, a odličan je izvor kolina, spoja koji je potreban za zdravlje očiju. Jaja su jednostavna za pripremu, a bebama možete dati jaja u obliku kašice, pirea, kajgane ili pak nasjeckajte tvrdo kuhano jaje.

Provjerite treba li vaša beba dodatne vitamine!

Leća

Odličan je izvor željeza i dobro se slaže s nizom namirnica. Leća ima blagi okus, zbog čega će ju beba vrlo vjerojatno bez problema prihvatiti. Leću bebi dajte kao kašicu pomiješaju sa svježim začinskim biljem i povrćem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop