Vodič za prehranu tijekom dojenja

Vodič za prehranu tijekom dojenja

Vodič za prehranu tijekom dojenja
  • Objavljeno: Petak, 23.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako želite izgubiti kilograme koje ste nakupili tijekom trudnoće, pravilna i ujednačena prehrana nakon trudnoće je jednako važna. Hrana koja je nutritivno bogata će dojenje učiniti još kvalitetnijim, a vama će dati energiju koja je potrebna svakoj ženi u ulozi majke.

Majke koje doje trebaju biti svjesne hranjivosti mlijeka, a to ovisi isključivo o vašoj prehrani. Ako ne unosite potrebne tvari, tijelo će ih pohraniti za sebe, a beba neće dobiti sve što joj je potrebno.

Losos

Ne postoji savršena hrana, ali losos je vrlo blizu da dobije ovaj naziv. Losos, kao i ostale masne ribe, je bogat esencijalnim masnim kiselinama koje su potrebne za razvoj djetetovog mozga. Tip masne kiseline koja se nalazi u majčinom mlijeku je DHA, ali njena razina često nije dovoljna za majku i dijete. Odlična vijest je da losos sadrži DHA masne kiseline pa ćete zadovoljiti svoje i bebine potrebe za ovom važnom tvari. Ove masne kiseline mogu poboljšati vaše raspoloženje i spriječiti nastanak postporođajne depresije.

Stručnjaci savjetuju da pazite na količinu ribe koju unosite. Naime, riba sadržava živu, koja može naškoditi zdravlju. Srećom, losos ima nisku razinu žive u odnosu na druge vrste riba, kao što su morski pas ili sabljarka.

Saznajte koji su ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje!

Niskomasni mliječni proizvodi

Bilo da ste ljubitelj jogurta, mlijeka ili sira, mliječni proizvodi su važan dio prehrane tijekom dojenja. Unosom mliječnih proizvoda ćete tijelo opskrbiti proteinima, B i D vitaminima i kalcijem. Sve to će pomoći vašoj bebi da razvija kosti. Unosite barem 3 šalice mliječnih proizvoda dnevno.

Nemasna govedina

Kao nova mama trebate unositi hranu koja će vas opskrbiti energijom. Hrana bogata željezom je najbolji izbor. Nedostatak željeza može smanjiti razine energije, a to će vam otežati izvršavanje svih obaveza i zahtjeva novorođenčeta. Nemasna govedina je bogat izvor proteina, željeza i vitamina B12, stoga ju svakako konzumirajte.

Mahunarke

Grah, grašak i mahune su odličan izbor za dojilje, naročito za one koje prakticiraju vegetarijanski tip prehrane. Ne samo da su bogate željezom, one su odličan izvor biljnih proteina.

Saznajte više o prehrani dojilje!

Borovnice

Majke koje doje trebaju unositi barem 2 porcije voća dnevno. Borovnice su bogate antioksidansima i zadovoljit će vaše i djetetove potrebe za brojnim hranjivim tvarima. Borovnice su odličan izvor vitamina i minerala, a ispunit će vas energijom.

Smeđa riža

Ako pokušavate izgubiti kilograme, vjerojatno ćete biti u iskušenju da smanjite unos ugljikohidrata. Ali prebrz gubitak težine može uzrokovati smanjenu proizvodnju mlijeka i smanjenu razinu energije. Unosite ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica kao što je smeđa riža. One će vam dati potrebne kalorije, potaknuti sagorijevanje masti i mlijeko učiniti kvalitetnijim.

Jaja

Žumanjak je jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D koji je važan za pravilan rast i razvoj vašeg djeteta. Osim toga, jaja će zadovoljiti dnevnu potrebu za proteinima. Pokušajte s tvrdo kuhanim jajima, salatom s jajima ili pak napravite omlet s omiljenim povrćem.

Saznajte što trebate jesti nakon trudnoće!

Kruh od cjelovitih žitarica

Folna kiselina je izuzetno važna za bebin razvoj u ranoj trudnoći, ali kraj trudnoće ne znači prestanak unosa folne kiseline. Namirnice od cjelovitih žitarica, kao što je kruh ili tjestenina će vaše tijelo opskrbiti ovim važnim nutrijentom, vlaknima i željezom.

Zeleno lisnato povrće

Povrće kao što je blitva, brokula ili špinat je puno vitamina A, koji je potreban vama i vašoj bebi. Odličan je izvor kalcija, vitamina C i željeza. Uz sve to je bogato antioksidansima koji štite cjelokupno zdravlje, a sadrže malo kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop