Ovi znakovi pokazuju da je došlo vrijeme za odvikavanje od pelena

Ovi znakovi pokazuju da je došlo vrijeme za odvikavanje od pelena

Ovi znakovi pokazuju da je došlo vrijeme za odvikavanje od pelena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Vaš mališan već samostalno hoda i istražuje svijet, a vi se vjerojatno pitate je li došlo vrijeme za odvikavanje od pelena.

U životu najmlađih postoje brojne prekretnice koje moraju proći. Neke od prekretnica su uvođenje krute hrane, prve izgovorene riječi, prvi samostalni koraci i odvikavanje od pelena. Upravo je odvikavanje od pelena proces oko kojeg roditelji imaju brojne nedoumice.

Većinom djeca prestaju nositi pelene u dobi između 2 i 3 godine. Kod djevojčica to zna biti nešto ranije nego kod dječaka. Svako dijete ima svoj tempo, na pitanje koje je najbolje vrijeme za odvikavanje od pelena ne postoji univerzalni odgovor.

U svakom slučaju, odvikavanje od pelena bi najbolje bilo pokušati ljeti, jer tada dijete nema puno odjeće na sebi. Također, roditelji su tada na godišnjem odmoru stoga s djecom provode više vremena tijekom dana, zbog čega odvikavanje od pelena prođe bezbolnije.

Priroda se pobrinula kako bi roditeljima olakšala ovaj proces te djeca, kada su fizički i emocionalno spremna na odvikavanje od pelena, počinju to pokazivati.

Znakovi da je dijete spremno za odvikavanje od pelena

Važno je primijetiti signale kojima dijete pokazuje da je spremno. Djeca mogu komunicirati na različite načine, ne samo verbalno, stoga obratite pozornost na izraze lica i držanje tijela. Iako vrlo dobro poznajete svoje dijete, ti signali mogu biti suptilni, zato budite pažljivi i reagirajte na vrijeme.

Nelagoda zbog mokre pelene

Dijete koje je spremno prestati koristiti pelene, pokazat će to svojom nelagodom nakon što napuni pelenu. U većini slučajeva će djeca sama, verbalno ili gestama, pokazati da im treba promijeniti pelenu i da im nije ugodno imati na sebi mokru pelenu. To je odličan znak da proces odvikavanja može započeti.

Dijete samostalno pokušava skinuti pelenu

Kada dijete pokušava skinuti pelenu, to je znak da je usvojilo vještinu skidanja i oblačenja odjeće. Ako je pelena suha dulje vrijeme, primjerice 2 sata u komadu i više, znači da su mišići mjehura dovoljno ojačali i da dijete može kontrolirati potrebu za vršenjem nužde.

Dijete može sjediti na toaletu

Djeci je samostalno vršenje nužde potpuna novost u životu i za to im treba više vremena nego odraslima. Pokušate li dijete staviti da sjedne na zahod, a ono pritom ne ustane odmah, možete krenuti s odvikavanjem. Ipak, uzmite u obzir da se djeca boje sjedenja na zahodu, stoga za početak možete nabaviti posebnu dasku namijenjenu djeci ili tutu. Nemojte prisiljavati dijete da sjedi na zahodu ako ono to ne želi, radije pričekajte da bude spremno.

Komunikacija s djetetom

Ako vaše dijete može slijediti jednostavne upute i samostalno priopćiti potrebu za odlaskom na zahod, znači da možete početi s odvikavanjem od pelena.

Pokazuje li dijete znakove da je spremno ostaviti pelene, ali nije sasvim uspješno u tome, nemojte se obeshrabriti. Nemojte pokazivati frustraciju, jer će vaše dijete također postati frustrirano, zbog čega će proces odvikavanja potrajati dulje.

Naravno, tijekom procesa odvikavanja dijete će još uvijek trebati pelene kao dodatnu sigurnost. Djeca u dobi odvikavanja od pelena su iznimno aktivna pa treba odabrati one koje će najbolje pratiti njihov ritam i olakšati taj proces.