Kako dijete raste i razvija se između 2. i 5. godine?

Kako dijete raste i razvija se između 2. i 5. godine?

Kako dijete raste i razvija se između 2. i 5. godine?
 • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Vrijeme brzih promjena

Djeca u dobi između 2. i 5. godine se dramatično mijenjaju u pet glavnih područja: emocionalne i socijalne vještine, fizički rast, vještine razmišljanja (kognitivni razvoj), jezični razvoj, senzorni i motorički razvoj.
Dob između 2. i 5. godine često se naziva predškolska dob. Tijekom ovih godina, djeca se mijenjaju od nespretne djece u istraživače. Dijete se razvija u ovim glavnim područjima:

Tjelesni razvoj

Dijete postaje jače i počinje se izduživati. Fizički rast je sporiji nego u prve 2 godine života, ali vanjske promjene mogu biti dramatične. Tjelesni razvoj se usporava iz brzog rasta tijekom djetinjstva. Između 2. i 5. godine, većina djece godišnje dobije oko 1,4 kg do 2,3 kg i narastu oko 7,6 cm.

Kognitivni razvoj

Djeca ove dobi čine veliki napredak u mogućnosti da misle i razmišljaju. U tim godinama, djeca uče slova, računanje i boje. Njihova igra postaje sve kreativnija. Napreduju od jednostavnog na složenije razumijevanje vremena.

Emocionalni i socijalni razvoj

Većina djece u ovoj dobi se igra blizu jedan drugoga rađe nego jedan s drugim (to se naziva paralelna igra). Do 5. godine, većina djece traži prijateljstva. Često se identificiraju s prijateljima iz djetinjstva. Dvogodišnjaci počinju prepoznavati razlike između dječaka i djevojčica. Do 5 godine, djeca razumiju mnoge razlike i često se igraju na način kojim se identificiraju sa svojim spolom. Između 2. i 5. godine djeca postupno uče kako kontrolirati svoje osjećaje. Ona počinju osjećati sram ili krivnju dok rade nešto pogrešno. Do 5. godine, prijatelji postaju važni.

Jezik

Sposobnost da koriste riječi raste brzo u tim godinama. Nakon 2. godine starosti, većina djece može reći najmanje 50 riječi. Do 5. godine, dijete može znati tisuće riječi i moći će nastaviti razgovore i pričati priče.

Senzorni i motorni razvoj

U 2. godini, većina djece može hodati po stepenicama jednu po jednu, šutati loptu i nacrtati jednostavne poteze s olovkom. Do 5. godine, većina djece se zna obući i skinuti; nacrtati osobe s glavom, tijelom, rukama i nogama, a neke znaju pisati velikim slovima.

Djeca obično idu od jedne važne točke (ili prekretnice) u njihovom razvoju na sljedeću. Na primjer, većina djece će reći jednu riječ prije no što počnu govoriti u rečenicama. Ali, svako dijete raste i dobiva vještine svojim vlastitim tempom.

Kada su potrebni posjeti liječniku?

U dobi između 2. i 5. godine, dijete obično ide liječniku u dobi od 24. do 30. mjeseca, a zatim jednom godišnje u trećoj četvrtoj i petoj godini. Ovi posjeti su važni kao bi na vrijeme otkrili moguće probleme te kako bi bili sigurni da vaše dijete raste i razvija se kako treba.

Tijekom tih posjeta, liječnik će obaviti liječnički pregled, vagati i izmjeriti vaše dijete da vidite kako napreduje u usporedbi s ostalom djecom iste dobi. Liječnik će također postaviti pitanja o ponašanju vašeg djeteta i vaše obitelji. On ili ona može pitati dijete pitanja o omiljenim aktivnostima ili prijateljima.

Kada treba pozvati liječnika?

Nazovite svog liječnika kada ste zabrinuti za djetetovo fizičko ili emocionalno zdravlje. Javite se liječniku ako vaše dijete:

 • nije postiglo razvojne prekretnice kako se očekivalo
 • ne raste
 • izgubilo je vještine, kao što je razgovor ili trčanje
 • je nasilno
 • čini se da nije dobro, čak iako ne možete točno odrediti zbog čega.

Kako možete pomoći svom djetetu u tim godinama?

Važno je da saznate nešto o ponašanjima koja možete očekivati tijekom ovih godina brzih promjena. Sisanje palca i noćne more su česti problemi u djece ove dobi.

Najbolja stvar koju možete učiniti za vaše dijete je pokazati svoju ljubav i privrženost. No, postoje i mnoge druge načine možete pomoći vašem djetetu da raste i uči:

 • Ponudite djetetu zdravu hranu. Držite puno voća, povrća i zdrave hrane u kući.
 • Ograničite gledanje TV-u na ne više od 1 ili 2 sata dnevno.
 • Čitajte i razgovarajte sa svojim djetetom. To pomaže djeci da uče jezik i otvara im nove ideje.
 • Osigurajte mu dovoljno odmora. U dobi između 2. i 5. godine, djeca trebaju oko 11 do 13 sati sna dnevno.
 • Dajte djetetu priliku da se upozna i igra s drugom djecom. Predškolska grupa ili igra može biti odličan način da se djeca nauče kako komunicirati.
 • Naučite dijete da se obuče ili koristiti toalet
 • Postavite granice koje pomažu vašem djetetu da se osjeća sigurno i zaštićeno, ali isto tako da može istraživati.

Vitashop