Bebina druga godina razvoja

Bebina druga godina razvoja

Bebina druga godina razvoja
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hoda samo

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka dolazi početkom druge godine: vaše dijete hoda bez pomoći. Većina djece počinje hodati između 9. i 17. mjeseca. Prosječna starost je oko 14 mjeseci.

Trčanje

Oko šestog mjeseca nakon što je dijete naučilo hodati, počet će trčkarati.

Usponi

Većina roditelja ne čeka s oduševljenjem penjanja na namještaj. Međutim, to je još jedna prekretnica važna za djetetov razvoj. Iako dob varira, vaše dijete će se vjerojatno početi penjati na namještaj i stepenice tijekom druge godine.

Udaranje lopte

Udaranje lopte može se činiti jednostavnima, ali zahtijeva složen skup sposobnosti. Vaše dijete treba fizičku koordinaciju za udarac, plus vještine razumijevanja uzroka i posljedica. Starija djeca mogu učiniti vezu - ako udare loptu nogom, ona će se pokrenuti. Usput, kad dijete otkrije da lopta može odskočiti, on ili ona će vjerojatno bacati igračke, hranu i druge objekte da vide mogu li i oni odskočiti.

Crtanje

Tijekom druge godine, djeca dobivaju veću kontrolu nad mišićima u rukama i prstima. Ove fine motoričkih sposobnosti pomažu djeci da šaraju s bojicama i jedu sa žlicom.

Iluzije

Između 18. i 24. mjeseca, promjene u mozgu dovode do važne prekretnice: sposobnosti da dijete ima iluzije. Dijete će "hraniti" medvjedića ili govoriti u igračku telefon.

Govor

Možete očekivati da ćete čuti neke stvarne riječi u dobi između 15. i 18. mjeseca. Između 18. i 24. mjeseca, većina djece izgovara jednostavne fraze, poput "nema više" ili "idi tamo." Možete i čuti kratke rečenice.

Igra s prijateljima

Do kraja druge godine, većina djece pokazuje više interesa u društvu druge djece.

Vitashop