Saznajte kako stati na kraj ušima u kosi!

Saznajte kako stati na kraj ušima u kosi!

Saznajte kako stati na kraj ušima u kosi!
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Noćna mora svakog roditelja su razne epidemije koje vladaju školama i vrtićima, tim više što je mnoge od njih gotovo pa nemoguće izbjeći. Školske i vrtićke epidemije nisu rezervirane samo za zarazne bolesti, već i grozne sitne nametnike poznate kao uši.

Kada je riječ o ušima, vladaju brojne zablude oko toga koga sve napadaju i kako ih se najlakše riješiti. Uši nemaju veze s osobnom higijenom, materijalnim statusom, dužinom kose, spolu, dobi i slično. Uši ne biraju, pogađaju djecu i odrasle, djevojčice i dječake, dugokose i kratkokose, čak i ljude s ofarbanom kosom.

Kod ušljivosti je važna suradnja škole, odnosno vrtića i roditelja jer jednom kad se pojave teško ih je eliminirati ako svi nisu obaviješteni o epidemiji i ozbiljno ne shvate važnost pravovremenog uočavanja i tretiranja ušiju.

Kako prepoznati uši u kosi?

Redoviti pregledi vlasišta jedini su način da se uši i gnjide uoče na vrijeme. Uši i gnjide je najjednostavnije uočiti na mokroj kosi pod jakim svjetlom. Odrasle su uši velike između 3 i 4 mm, svjetlo smeđe ili sive boje. Osim odraslih jedinki, na kosi se nalaze i gnjide, odnosno bijela duguljasta jajašca. Gnjide nalikuju peruti stoga ih je vrlo lako zamijeniti, no razlika je u tome što se perut lako skida s kose, dok su gnjide čvrsto prilijepljene uz vlas kose.

Gnjide i uši vole topla mjesta kao što je područje uz vrat i iza ušiju. Uši ne lete, već se prenose direktnim kontaktom glave uz glavu i dijeljenjem predmeta i odjeće koji dolaze u dodir s glavom. Iako ne lete jer nemaju krila, vrlo se brzo kreću stoga se i zaraza brzo širi.

Kako se riješiti uši?

Borba s ušima često je dugotrajna i mukotrpna. Ako se ne reagira pravilno, dok se ne ukloni i posljednji trag gnjida, za sedam dana razvijaju se nove uši stoga je važno prekinuti njihov reproduktivni niz. Živa uš može preživjeti i izvan tijela 1 do 2 dana stoga je, osim kose, važno tretirati sve predmete poput posteljine, kapa, plišanih igračaka, odjeće koja se oblači preko glave i slično pranjem na temperaturi od 60 stupnjeva i više.

Uši se iz kose mogu ukloniti specijalnim proizvodima, no pojedini roditelji ne vole ovu metodu zbog agresivnih sastojaka koji neki od tih proizvoda sadržavaju. Tražite li prirodno rješenje posegnite za Pranarom Aromapoux prirodnim pripravcima koji kombinacijom eteričnih ulja čiste vlasište od ušiju i gnjida.

Zahvaljujući blagom djelovanju nema štetan utjecaj na vlasište, a ugodan miris i praktičan oblik čine ga jednostavnim za primjenu djeci starijoj od 30 mjeseci i roditeljima. Suhu kosu najprije je potrebno s udaljenosti od 10 cm poprskati Pranarom Aromapoux BIO sprej losionom i pričekati da djeluje 15 minuta.

Nakon toga slijedi pranje kose Pranarom Aromapoux šamponom i češljanje Pranarom Aromapoux češljem koji uklanja mrtve uši i gnjide iz kose. Proizvode je potrebno svakodnevno primjenjivati do potpunog nestanka ušiju i gnjida.

Eterična ulja koja Aromapoux sadrži su farmaceutske kakvoće, a sami preparati ne sadrže parabene i polisorbate.

Vitashop