Prvi dan škole: saznajte kako smanjiti anksioznost zbog odlaska u školu

Prvi dan škole: saznajte kako smanjiti anksioznost zbog odlaska u školu

Prvi dan škole: saznajte kako smanjiti anksioznost zbog odlaska u školu
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Moja beba

Sjećate li se svog prvog dana osnovne škole? Odlazak u novo okruženje, kao što je osnovna škola, može uzrokovati anksioznost kod prvašića, ali i njihovih roditelja.

Prvi dan osnovne škole predstavlja veliki korak u životu vašeg djeteta, stoga ne čudi ako osjećate uzbuđenje pomiješano sa strahom. Nemojte dozvoliti da taj strah ovlada vama. Budite svjesni da vaš strah vrlo jednostavno može prijeći na vaše dijete. Isto tako, što ste vi mirniji to će biti mirnije i dijete.

Onaj trenutak kada na red dođe rastanak pred ulazom u učionicu može biti iznimno težak i emotivan. Ne odgađajte odlazak jer što ćete dulje stajati ispred učionice to će biti teže. Kada dođe trenutak da dijete uđe u školu ili učionicu, pozdravite se s njim i dajte mu do znanja da ćete ga pričekati kada škola završi.

Osmislite mali ritual i ponavljajte ga na svakom rastanku. To može biti na primjer poseban način rukovanja s djetetom ili poseban zagrljaj. Ako se bojite da bi moglo biti suza zbog odlaska osmislite sustav nagrađivanja tako što ćete djetetu za svaki rastanaku bez suza dodijeliti jednu zvjezdicu ili neki drugi simbol. Ako na kraju tjedna ima sakupljeno pet zvjezdica nagradite ga omiljenim slatkišem ili nekom drugom sitnicom.

Upoznajte druge roditelje i potrudite se naučiti imena većine djece u razredu. Kada dijete vidi da njegove prijatelje nazivate imenima škola će mu se činiti znatno ugodnijim i poznatijim okruženjem.

Iako se na početku možda čini strašno, nakon nekoliko tjedana vi i vaše dijete potpuno ćete se naviknuti na svakodnevne odlaske u školu i rastanci će vam biti sve lakši.

Vezani sadržaj:

Vitashop