Beba ne prestaje plakati zbog grčeva? Saznajte zašto je položaj hranjenja najvažniji

Beba ne prestaje plakati zbog grčeva? Saznajte zašto je položaj hranjenja najvažniji

Beba ne prestaje plakati zbog grčeva? Saznajte zašto je položaj hranjenja najvažniji
  • Objavljeno: Petak, 13.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Moja beba

Dojenačke kolike su prirodna pojava i javljaju se prvih nekoliko mjeseci života djeteta. Kod ove učestale pojave potpuno zdravo dijete iznenada počinje plakati bez poznatog razloga, uz istovremeno grčenje, privlačenje nožica prema trbuščiću, crvenilo lica te grčenje šakica. Takvi napadi su iznenadni, obično u kasnim posljepodnevnim i večernjim satima. Trbuščić je tada napuhnut, napet i osjetljiv. Napad može trajati satima, a obično prestaje nakon stolice, ispuštanja vjetrova ili samom iscrpljenošću djeteta. Obično se javljaju krajem 1. mjeseca starosti i znaju potrajati do 4. mjeseca.

Ipak, niti jednom roditelju nije lako gledati dijete koje se bori s kolikama i prirodno je pokušati pomoći na razne načine. Evo što trebate a što ne trebate raditi u takvoj situaciji:

Što ne treba raditi kod dojenačkih kolika

  • Stavljati dijete na prsa dok traju kolike. U jednom trenutku to ga može smiriti, ali nakon toga stanje se može još i pogoršati. Dojenče bi moglo progutati dodatnu količinu zraka, a fermentacija mlijeka u crijevu povećati bolove u trbuhu.
  • Mijenjati vrste zamjenskog mlijeka bez savjetovanja s pedijatrom! Samo pedijatar može dati ispravan savjet koje mlijeko izabrati i koje bi s obzirom na sve okolnosti bilo najbolje za dijete ako se ne hrani na prsima. Često mijenjanje mlijeka ako dijete dobro napreduje i nema nikakvih drugih smetnji (povraćanje, proljev) se ne preporuča.

Važno je naglasiti da ako se pojave znakovi kolika prvo kontaktirate pedijatra i otklonite mogućnost bilo kojeg drugog uzročnika. Iako predstavljaju znatnu brigu za roditelje ukoliko dijete pravilno jede i spava dok ih nema, same kolike ne ostavljaju nikakve posljedice.

Kako pomoći bebi koja ima kolike - pazite na položaj kod hranjenja

Važno je da majka i otac shvate da je to vrlo česta pojava i da ne ostavlja nikakve posljedice. Tegobe obično nestaju do kraja trećeg mjeseca života. Bitno je paziti kako dijete siše i da li dobro drži bradavicu kako ne bi u toku obroka gutalo puno zraka. Stoga je kod djece hranjene bočicom važno paziti na njen položaj i na to da je duda ispunjena tekućim sadržajem. U tradicionalnim bočicama s neventiliranim sistemom, obično se stvara vakuum prilikom hranjenja jer dojenčad mora sve jače sisati ne bi li došla do tekućine. Kad ga se hrani, dijete prilijepi usta uz dudu, ali kako nastaje vakuum, njegove usne s vremenom su sve slabije priljubljene uz dudu pa dojenčad usporedno guta i zrak. Zrak koji u bočicu uđe kroz dudu utječe na majčino, odnosno umjetno mlijeko. Također, gutanje zraka može kod djeteta prouzročiti osjećaj nelagode, neprospavane noći, vjetrove, štucanje, grčeve i druge simptome koji se povezuju s kolikama. Vakuum u bočici može prenijeti zrak u srednje uho dojenčadi i na taj način potaknuti i ulazak tekućine u to područje.

Dr. Brown's prva je bočica na tržištu koja nudi mogućnost korištenja sustava prozračivanja po potrebi, koji je osmišljen kako bi rastao s djetetom, a pomaže kod smanjenja problema uzrokovanih hranjenjem, smanjuje grčeve i kolike, te pomaže u očuvanju vitamina.

Bočica Dr. Brown's Options 250 ml usko grlo polipropilenska

Kako funkcioniraju dr. Brown's bočice?

Dr. Browns bočica se sastoji se od patentiranog sustava unutarnjeg prozračivanja, koji ne posjeduje niti jedna druga bočica. Riječ je o sustavu koji u potpunosti ventilira bočicu tako da se njome postiže hranjenje bez ulaska zraka, odnosno hranjenje s takozvanim pozitivnim pritiskom koje je vrlo slično dojenju. Na taj način dojenčad može sisati mlijeko brzinom koja mu odgovara. Dok dojenče siše mlijeko, zrak iz prstena za dudu (a ne iz silikonske dude) prolazi kroz ventilacijski sustav i na taj način zaobilazi sadržaj u samoj bočici. Zrak se ne miješa s mlijekom čime se drastično smanjuje oksidacija pa se zadržavaju ključni hranjivi sastojci poput vitamina C, A i E.

Djecu koja lakomo sišu preporučljivo je koji put i u toku obroka podići da podrignu i tako izbace zrak koji su progutala. Dojenčetu koje ima grčeve obično je lakše ako leži potrbuške. Ponekad im pomaže lagana masaža trbuha. Drugima pak pomaže kad ih majka ili otac polože na koljena i lagano im masiraju leđa. Može se pokušati staviti topli termofor na trbuh dojenčeta. Temperatura vode u termoforu je dobra ako na njega možete slobodno prisloniti unutarnju stranu ručnog zgloba. Kao dodatnu mjeru opreza termofor možete umotati u pelenu ili ručnik prije nego što ga prislonite uz dojenče.

Dr. Brown's Options + 150 ml staklena bočica široko grlo DVA U PAKIRANJU

Vezani sadržaj:

Vitashop