Muška plodnost: odvajanje činjenica od fikcije

Muška plodnost: odvajanje činjenica od fikcije

Muška plodnost: odvajanje činjenica od fikcije
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Broj pregleda: 665
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Muški kutak

Činjenica: biciklizam može ugroziti plodnost

Sjedenje na biciklu više od 30 minuta, pogotovo ako nosite uske biciklističke hlače, može povisiti temperaturu skrotuma i utjecati na proizvodnju spermija. Osim toga, dugotrajna vožnja biciklom može uzrokovati obamrlost genitalija, znak oštećenja osjetljivih živaca i arterija. Odaberite sjedalo koje nije previše tvrdo ili usko, i provjerite je li prilagođeno vašoj težini.

Činjenica: zagađenje utječe na spermije

Stručnjaci smatraju da toksini iz okoliša mogu imati veze s brojem spermija. Jedan krivac mogu biti kemikalije koje se koriste u poljoprivredi i industriji. Ostali okolišni toksini koji mogu utjecati na plodnost muškaraca su hormoni rasta prisutni u mesu.

Činjenica: gripa usporava proizvodnju spermija

Bolesti koje uzrokuju groznicu mogu utjecati na proizvodnju spermija i njihovu kvalitetu. Ali, to neće utjecati na plodnost za dva do tri mjeseca, jer treba 75 dana da spermiji budu zreli za oplodnju.

Činjenica: godišnja dob imaju utjecaj

Broj spermija je veći u zimi i manji u ljeto. To može biti zato što su hladnije temperature povezane s povećanom proizvodnjom spermija. Broj spermija je također veći ujutro nego u drugim razdobljima dana. Međutim, stručnjaci nisu sigurni da li doba dana ili godišnje doba čine značajnu razliku u plodnosti.

Usvajanje zdravog načina života pomoći će vam da sačuvate plodnost. Ako vi i vaš partner niste ostvarili trudnoću, nakon godinu dana nezaštićenih odnosa, posjetite liječnika i zatražite analizu sjemena. Oko 25 posto parova ima problema u nekom trenutku začeća, a taj broj se povećava s dobi. Četrdeset posto neplodnosti može biti zbog muškarca, ali često je to kombinacija muškarca i žene. Specijalist za plodnost može identificirati uzrok problema i preporučiti tretmane koji mogu pomoći vama i partneru na putu do roditeljstva.