Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Medicinski potpomognuta oplodnja i partnerski odnosi

Medicinski potpomognuta oplodnja i partnerski odnosi

Medicinski potpomognuta oplodnja i partnerski odnosi
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
 • Broj pregleda: 398
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Nakon saznanja da će vam za ostvarenje trudnoće biti potrebna medicinska pomoć, naći ćete se pred pitanjem: ŠTO SADA? Zajednički odgovor partnera na to pitanje važna je priprema za suočavanje s izazovima koji se mogu javiti ako imate poteškoće s prirodnim ostvarenjem trudnoće. Donošenje odluke o tome hoćete li ili nećete krenuti na postupke potpomognute oplodnje može biti i točka na kojoj vaša partnerska veza može krenuti u raznim smjerovima. Iako želite provesti život zajedno, svjesni ste da je svaki od vas osoba sa svojim željama, potrebama, strahovima, sumnjama i očekivanjima u pogledu budućnosti. Također je svaki od partnera osoba s različitim načinima ponašanja, izražavanja emocija i suočavanja sa stresom. Prije postupka potpomognute oplodnje, a i tijekom njega, važno je iskreno razgovarati o svemu i pokušati razumjeti onog drugog kako biste mogli donijeti odluku kojom ćete oboje biti zadovoljni. Bilo bi dobro riješiti eventualne probleme koje imate kao partneri kako bi u situacijama povećane emocionalnosti (a postupak potpomognute oplodnje je često takav) smanjili ogućnost raznih sukoba.

Navest ćemo nekoliko situacija koje se mogu javiti u odnosu dvoje ljudi, a vas želimo navesti da razmislite o njima i uspješno ih riješite ukoliko pronađete u njima:

 • Jedan od partnera nije siguran želi li imati dijete ili ga želi imati za nekoliko godina, a to možda ne želi reći jer se boji povrijediti onog drugog.
 • Možda oboje želite dijete, ali jedan od vas nije spreman ponovno prolaziti emocionalno i financijski iscrpljujuće postupke potpomognute oplodnje te nakon neuspjeha želi odustati, no to ne kaže jer ne želi povrijediti partnera.
 • Jedan od partnera je možda suzdržaniji u pokazivanju osjećaja pa to drugi može tumačiti kao nedostatak želje za djetetom.
 • Možete oboje osjećati strah, tugu, tjeskobu, bespomoćnost..., a to skrivate jer ne želite "opterećivati onog drugog". Potiskivanje može dovesti do osjećaja usamljenosti i otuđenosti u trenucima kada oboje trebate podršku jedno od drugog.
 • Partner s dijagnozom neplodnosti može se opterećivati osjećajem neadekvatnosti i manje vrijednosti ili vjerovati da to partner misli o njemu.
 • Iščekivanje rezultata potpomognute oplodnje razdoblje je napetosti, straha, brige i pojačane osjetljivosti (osobito kod žena uslijed hormonske terapije) što rezultira smanjenom tolerancijom na frustraciju pa se možda češće svađate, plačete ili povlačite u sebe.
 • Ponekad se muškarci mogu osjećati bespomoćno i izolirano s obzirom da su žene prirodno više uključene u sam postupak potpomognute oplodnje.
 • Ponekad muškarci (u skladu s tradicionalnim vjerovanjima o tipično muškom ponašanju) osjete potrebu da zaštite žene pa skrivaju da je i njima potrebna podrška.

Takve i niz drugih situacija veliko su iskušenje svakom čovjeku, ali i prilika da se razvijete kao pojedinci, da ponovno učvrstite svoju vezu, da se svakim danom više upoznajete i postajete bliskiji. Važno je da uvijek iskreno razgovarate, da govorite o osjećajima, očekivanjima i sumnjama čak i onda kada vam je neugodno. Razgovor može pomoći da situaciju doživimo drukčije i pronađemo učinkovitije načine suočavanja s njom. Jednako je važno da strpljivo slušate onog drugog, da ga pokušate razumjeti i pritom ne propustite priliku pokazati da vam je stalo do partnera i da se na vas može osloniti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari