Odgovori na najčešća pitanja o epiduralnoj anesteziji

Odgovori na najčešća pitanja o epiduralnoj anesteziji

Odgovori na najčešća pitanja o epiduralnoj anesteziji
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Više od 50% trudnica prima epiduralnu anesteziju kako bi ublažile bolove tijekom poroda. Unatoč prihvaćenosti epiduralne i dokazanosti da je sigurna, veliki broj trudnica se i dalje dvoumi hoće li ili neće primiti epiduralnu.

Svatko drugačije doživljava bol i intenzitet boli nije jedino što utječe na odluku. Ako razmišljate o tome da primite epiduralnu anesteziju, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja.

Kako će epiduralna anestezija utjecati na mene i bebu?

Iako epiduralna ne usporava širenje cerviksa niti povećava rizik od izvođenja carskog reza, epiduralna može oduljiti porod za prosječno 20 minuta. Postupak također može povećati tjelesnu temperaturu i rizik od nastanka groznice. To može zbuniti vašeg liječnika na način da ne bude siguran je li povišena tjelesna temperatura posljedica infekcije koja se može proširiti na bebu ili je pak posljedica epiduralne anestezije.

Dobra strana epiduralne anestezije je da tijelo počinje normalno odgovarati na bol. Bolovi uzrokuju oslobađanje hormona stresa u krvotok, što ubrzava rad srca i preusmjerava cirkulaciju iz maternice. Bol može smanjiti dotok krvi u placentu iz koje beba dobiva kisik i nutritivne tvari. Primanjem epiduralne vaše tijelo počinje normalno odgovarati na bol pa zdravlje bebe nije ugroženo.

Što se tiče zdravlja bebe, znanstvenici nisu ustanovili da bebe čije su majke primile epiduralnu tijekom poroda, nemaju nikakve komplikacije kasnije u životu.

Hoće li boljeti?

Iako se veliki broj žena više boji epiduralne anestezije od samog poroda, većina njih kaže da je postupak bio manje neugodan od kontrakcija. Većina njih se bezrazložno brine oko veličine igle, ali veličina igle ne igra doslovno nikakvu ulogu.

Prije nego što primite epiduralnu, malom iglom ćete dobiti lijek koji će umrtviti taj dio tijela. Tu malu iglu nećete ni osjetiti, ali ćete osjetiti djelovanje lijeka. Nakon toga ćete dobiti epiduralnu koja će početi djelovati unutar 5 do 10 minuta. Značajno olakšanje ćete osjetiti već nakon 15 minuta od primitka epiduralne.

Kako se epiduralna anestezija daje?

Neke žene moraju leći na stranu, neke trebaju sjesti. Vjerojatno nećete imati mogućnost izbora, ali će vam osoblje pomoći da zauzmete pravilan položaj.

Prvo će se očistiti koža, potom ćete dobiti lijek koji će umrtviti tkivo, a zatim ćete dobiti epiduralnu. Možda ćete osjetiti mali pritisak. Iglu će maknuti, a tanki kateter će ostati u vašim leđima. Ležat ćete na leđima, ali nećete osjetiti kateter. Putem katetera će se cijelo vrijeme oslobađati epiduralna sve do kraj poroda.

Što ako se pomaknem ili imam kontrakcije tijekom primanja epiduralne?

Kontrakcije mogu biti jako česte, što može otežati sami postupak. Imat ćete nekoliko kontrakcija tijekom postupka, ali to je u redu. Primanje epiduralne nije jako delikatan postupak. Žene, koje se pomiču, otežavaju osoblju i usporavaju postupak, ali gotovo sve mogu ostati dovoljno dugo mirne.

Hoću li moći hodati nakon epiduralne?

Možda ćete osjećati blage trnce u nogama i slabost, stoga nije sigurno da hodate. Neke bolnice omogućavaju hodanje nakon epiduralne, no većina njih savjetuje ležanje u krevetu. Osoblje će htjeti pratiti bebine otkucaje srca, što je još jedan razlog zbog kojega trebate ostati u krevetu.

Vitashop