Raniji porod može izazvati respiratorne probleme kod beba

Raniji porod može izazvati respiratorne probleme kod beba

Raniji porod može izazvati respiratorne probleme kod beba
  • Objavljeno: Utorak, 17.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nova studija pokazuje da dojenčad rođena čak i nekoliko tjedana ranije ima rizik od razvijanja problema s disanjem u usporedbi s bebama koje se rode u predviđenom terminu.

Kasnije prijevremeno rođenje, definirano između 34. i 37. tjedna trudnoće, čini oko 9 posto svih novorođenčadi u SAD-u. A previše često, oni su rezultat planiranog carskog poroda, istaknuo je jedan stručnjak.

Međutim i malo raniji porod može nositi rizik za bebu.

„Naša studija potvrđuje da novorođenčad rođena u kasnijem prijevremenom porodu između 34. i 37. tjedna imaju puno veći rizik od razvoja respiratornih komplikacija, od beba rođenih između 38. i 40. tjedna trudnoće",  rekla je voditeljica istraživanja dr. Judith U. Hibbard , profesorica na Sveučilištu Illinois u Chicagu.  „Rizik od respiratornih bolesti smanjuje se sa svakim naprednim tjednom trudnoće."

Studija daje dobre informacije roditeljima o respiratornim ishodima za novorođenčad, komentirala je  Hibbard „Osim toga može odvratiti porodničare da ranije porađaju žene bez dobrih indikacija, a može i potaknuti dodatno istraživanje zašto je tako visoka stopa kasnijih prijevremenih poroda u SAD-u, te što se može poduzeti kako bi se smanjila" .

Istraživači se pregledali podatke 234.000 poroda, obavljenih između 2002. i 2008. godine u 19 bolnica diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Među više od 19.000 kasno prijevremeno rođenih, 7.055 beba je moralo biti smješteno na intenzivnu skrb za novorođenčad. Od tog broja, 2.032 je patilo od problema s disanjem, istraživanje je otkrilo.

Nasuprot tome, od gotovo 166.000 beba rođenih u terminu, njih 11.980 bili su smješteni na intenzivnu skrb za novorođenčad i od njih je samo 1.874 imalo probleme s disanjem.

Najčešći problem s disanjem kod kasnih nedonoščadi je sindrom respiratornog distresa, teška bolest pluća novorođenčeta. Ova bolest je pogodila njih 390 (10,5 posto) rođenih u 34. tjednu i 140 (0,3 posto) od onih rođenih u 38. tjednu.

Slijedeći najčešći problem bio je brzo disanje (prolazna tahipneja), koja je pogodila 236 (6,4 posto) beba rođenih u 34. tjednu, a 207 (0,4 posto) od onih rođenih u 39. tjednu.

Slučajevi upale pluća se također smanjuju kako se bliži puni termin, tako se spustivši od 1,5 posto u 34. tjednu, pa do 0,1 posto u 39. tjednu.

To je također slučaj za respiratornu insuficijenciju, koja se spustila sa 1,6 posto među prijevremenim novorođenčadima, na 0,09 posto za bebe rođene u 40. tjednu.

Za dojenčad rođenu u 34. tjednu, rizik od razvoja sindroma respiratornog distresa porasao je 40 puta, ali se oštro smanjio kako se porod približavao punom terminu.

Međutim,  "čak u 37. tjednu, izgledi za sindrom respiratornog distresa i dalje su trostruko veći nego u 39. ili 40. tjednu rođenja. Slični uzorci su dobiveni i za prolaznu tahipneju novorođenčeta, upalu pluća, standardnu ili visoku frekvenciju disanja , te respiratornu insuficijenciju " , dodaju istraživači.

Komentirajući studiju, dr.  Eduardo Bancalari , predsjednik odsjeka za neonatologiju na Sveučilištu medicine u Miamiu, rekao je:  "To uopće ne začuđuje. Pravo vrijeme za rađanje je u 40. tjednu, a sve prije toga povećava rizik."

On vjeruje da je prevelika usredotočenost na novorođenčad koja su rođena vrlo rano,  „a ljudi su zaboravili da je gestacijski porod u 36. ili 37. tjednu također veliki rizik."

Bancalari  naglašava da se neka djeca moraju ranije poroditi ako postoje medicinski problemi s majkom ili djetetom.  „Ali u isto vrijeme, postoji dobar broj beba koje su rođene prerano jer postoji trend prijevremenog planiranog poroda".

Povećanje broja planiranih poroda carskim rezom je zabrinjavajuće, za kraj je rekao Bancalari „U nekim bolnicama brojke dosežu i do 50 ili 60 posto. To je potpuno izvan kontrole! Budući da su to planirani carski rezovi, neki od njih su preuranjeni. To se ne bi trebalo događati, ali eto, događa se."

Vitashop