Dojke u trudnoći

Dojke u trudnoći

Dojke u trudnoći
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Promjene na dojkama

Promjene na dojkama često su jedan od prvih znakova trudnoće. Već kod trudnoće od 6 do 8 tjedana, grudi mogu postati zamjetno veće, osim toga, postaju osjetljivije, ponekad i bolne, a bradavice i okolna koža (areola) postaju tamnije. Pretpostavlja se da je tamnjenje kože bradavice i areole jedan od načina na koji se priroda pobrinula da novorođenče lakše uoči mjesto na koje se treba "prikopčati" i iz kojeg dolazi hrana. Zanimljivo, zar ne?

Također se može primijetiti povećanje Montgomeryjevih žlijezda - to su malene izbočine nalik prištićima koje se nalaze na koži areole - njihova uloga je lučenje tvari koja podmazuje bradavice i štiti od infekcije. Još jedno savršeno prirodno objašnjenje zašto nije potrebna nikakva posebna priprema bradavica za dojenje u smislu pranja sapunima, "očvršćivanja" pomoću ručnika, mazanja raznim kremama i mastima. Baš naprotiv, sve ovakve akcije mogu negativno utjecati na učinkovitost rada Montgomeryjevih žlijezda i u konačnici doprinijeti nastanku problema kod dojenja.

Do ovih ranih promjena dolazi zbog toga što sloj masnoće u dojkama postaje deblji, raste broj mliječnih žlijezda, povećava se opskrba krvlju, te vene koje su blizu površine dojke postaju vidljivije pa grudi postaju iscrtane poput auto-karte.

Svi ovi znakovi ukazuju na to da se grudi spremaju za svoju osnovnu zadaću - proizvodnju mlijeka i hranjenje novorođene bebe.

Otprilike početkom 2. tromjesečja (12.-14. tjedna) počinje stvaranje kolostruma - tzv. prvog mlijeka, koje se još naziva i prvo cijepljenje zbog mnoštva proteina, minerala, antitijela i ostalih sastojaka koji štite bebu od infekcija i bolesti. Neke trudnice će ga zamijetiti kao sitne žućkaste kapljica, neke ga neće uopće vidjeti sve do prvog podoja, ali ne brinite - ako ga i ne vidite, ono je tu!

U zadnjem tromjesečju, dojke će se još malo povećati, zbog većeg broja mliječnih žlijezda i kolostruma.

Zanimljivo je da, ukoliko se dijete rodi ranije, majčino je mlijeko bitno drugačijeg sastava od mlijeka majke donešenog djeteta. Sastav mlijeka će biti potpuno prilagođen potrebama nezrelog organizma prerano rođene bebe!

Što možete učiniti za svoje dojke za vrijeme trudnoće?

 • Što su grudi veće, tim je važnije da budu dobro pridržavane kako bi se spriječilo rastezanje ligamenata, što može dovesti do "visećih" grudi. Stoga je izuzetno važan dobar podupirući grudnjak. Neke trudnice se osjećaju udobnije ako nose grudnjak i tijekom spavanja.
 • Provjerite odgovara li vam grudnjak. Dojke se mogu povećati u relativno kratkom vremenu pa ćete možda morati mijenjati veličinu grudnjaka i nekoliko puta. Dobar grudnjak ne smije stezati niti se urezivati u kožu.
 • Možete nježno masirati grudi.
 • Ako osjećate vrućinu u grudima, možete si olakšati ako na njih stavite hladan oblog ili vrećicu leda zamotanu u ručnik.
 • Neke žene primjećuju da ugodnije "nose" vlastite dojke ako izbjegavaju konzumiranje kofeina (u kavi, čaju, napicima koji sadrže colu).
 • Ako primijetite otekline, crvenilo, posebno bolna mjesta na dojkama, svakako konzultirajte liječnika.

I na kraju, nekoliko riječi o kvrgama koje se ponekad mogu napipati u dojkama za vrijeme trudnoće. Kvrge u dojci nisu sumnjive prirode ako imaju sljedeća obilježja:

 • 1. slobodno se kreću (rak ima tendenciju širenja, pa se stoga čvrsto drži za okolno tkivo)
 • 2. bolne su, što obično znači da se radi o upali, ne o tumoru
 • 3. mijenjaju veličinu (Ciste koje su povezane s proizvodnjom mlijeka mijenjat će veličinu prema promjenama razine hormona. Loše ciste će ostati iste veličine ili će narasti).
 • 4. okrugle su (zloćudne izrasline su nepravilnog oblika)
 • 5. malene su (manje od 1 cm)

Vitashop