Što treba znati o drugom tromjesečju?

Što treba znati o drugom tromjesečju?

Što treba znati o drugom tromjesečju?
  • Objavljeno: Petak, 03.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Doći do drugog tromjesečja nije mala stvar. Konačno se možete pozdraviti s mučninama, manjkom energije i naglim promjenama raspoloženja. Sada se dobrim dijelom osjećate kao i prije trudnoće.

Treće tromjesečje je još uvijek daleko kao i porod. Donosimo vam savjete pomoću kojih će drugo tromjesečje uistinu proći savršeno.

Pijte čaj i unosite magnezij

Već ste počeli uzimati željezo i kalcij. Počnite piti čajeve koji potiču zdravlje urinarnog trakta, kao što je čaj od brusnice ili uvin čaj. Magnezij će vam pomoći održati stabilnu razinu energije, potaknut će kvalitetu sna i ublažiti grčeve u nogama koji su učestali problem trudnica u drugom i trećem tromjesečju. Čajevi će ublažiti mučnine i potaknut će cirkulaciju krvi.

Imate manjak magnezija? Jedite ove namirnice!

Povećajte razinu aktivnosti

Sada svakako trebate iskoristiti normalnu razinu energije i postati više fizički aktivni. Tjelovježba tijekom trudnoće pomaže u prevenciji zatvora i strija. Može ojačati mišiće trupa i na taj način olakšati porod i ubrzati oporavak nakon poroda. Ako niste sigurni koliko često smijete vježbati i kojim intenzitetom, potražite savjet stručnjaka i posavjetujte se s liječnikom. Važno je ostati u kondiciji i jednako tako je važno da se previše ne forsirate.

Ublažite žgaravicu

Veliki broj žena tijekom trudnoće ima problema sa žgaravicom, naročito tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Žgaravicu možete spriječiti tako da jedete polako i češće. Izbjegavajte namirnice koje uzrokuju žgaravicu. To može biti bilo što, na vama je da to prepoznate. Također možete uzimati i lijekove za ublažavanje žgaravice uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Saznajte više o žgaravici za vrijeme trudnoće!

Spriječite nastanak strija

Nastanak strija možete spriječiti unosom adekvatne količine vode, održavanjem zdrave tjelesne težine, aktivnošću i unosom namirnica bogatih vitaminima A i E. Ne zaboravite na omega 3 kiseline i antioksidante. Ovi nutritivni spojevi će pomoći vašoj koži da ostane hidratizirana i mekana. Možete koristiti i kokosovo ulje ili shea maslac.

Ublažite naticanje stopala

Većina trudnica ima problema s naticanjem nogu, stopala i gležnjeva. Iako je to potpuno normalno, to također može biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg problema. Noge držite u podignutom položaju kada god možete. Smanjite unos soli i povećajte unos tekućine. Nosite udobnu i komotnu odjeću koja vas neće sputavati i pritiskati. Ako natečenost stopala i dalje ne prolazi, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Istražite razloge naticanja u trudnoći!

Odmarajte

Primijetit ćete da vam je puno teže dobro se naspavati. U večernjim satima jedite male obroke koji su lagani i sadrže proteine. Oni će zadovoljiti vašu potrebu za hranom i spriječit će jutarnje mučnine. Ako već niste, vrijeme je da počnete spavati na lijevoj strani. Na taj način ćete poboljšati cirkulaciju i povećati dotok krvi na području bubrega i maternice. Između koljena držite jastuk koji će vam osigurati udobniji položaj. Ako i dalje imate poteškoća sa spavanjem, počnite piti čaj od kamilice ili se namačite u toploj vodi. Nanesite losion za tijelo umirujućeg mirisa koji će vas potaknuti na opuštanje.

Vitashop