Fetalni fibronektin

Fetalni fibronektin

Fetalni fibronektin
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Može li mi testiranje stvarno otkriti kolika je mogućnost prijevremenog poroda?

Testiranje razine fetalnog fibronektina (fFN) ne može vam sa sigurnošću reći da će doći do prijevremenog poroda, ali može vam reći da neće. To je korisno, jer u ranim fazama prijevremenog poroda, vrlo je teško reći da li žena stvarno ima trudove na temelju simptoma i pregleda zdjelice.

Negativan rezultat na testu fFN znači da je malo vjerojatno da ćete roditi u narednih tjedan ili dva, što može zaustaviti daljnje nepotrebne pretrage. Pozitivan rezultat, s druge strane, nije tako korisan. To znači da imate veći rizik za prijevremeni porođaj, ali to ne jamči da ćete se uskoro poroditi ili da ćete roditi prerano.

Ako imate simptome prijevremenog poroda, liječnik može obaviti ultrazvuk da vidi da li se vaš cerviks stanjuje. Tijekom porođaja, cerviks se skraćuje, stanjuje i proširuje, tako da dijete može izaći. Ako nema promjena cerviksa, to je još jedan znak da porođaj nije počeo.

Kako se test izvodi?

Vaš liječnik umeće spekulum u vaginu i uzima uzorak cervikalnog i vaginalnog sekreta.

Kada laboratorijski tehničari analiziraju uzorak, oni mjere količinu fetalnog fibronektina (fFN), proteina koji proizvodi fetalna membrana. Ovaj protein pomaže fetusu da se pričvrsti za maternicu. Normalno je da ga ima u povećanim količinama u rodnici tijekom prve polovice trudnoće i ponovo kasnije u trudnoći kako se bliži porođaj. Curenje fFN iz maternice u određenim stadijima trudnoće ukazuju na veću šansu od preranog poroda.

Ako se to dogodi, rizik od prijevremenog porođaja je znatno veći. Što je još važnije, ako fetalni fibronektin nije pronađen u vašem uzorku, to znači da je rizik za porođaj u sljedeća dva tjedna vrlo mali.

Tko bi se trebao testirati?

Većina stručnjaka kaže da bi testiranje trebale obaviti žene koje imaju trudove ili druge simptome prijevremenog poroda između 24. i 34. tjedna, kako bi se postavila točnija dijagnoza. U nekim situacijama, liječnik se može odlučiti za ponavljanje testa, u razmacima od dva tjedna do 34. tjedna trudnoće.

Što će mi rezultati reći?

To ovisi o tome da li već imate simptome ili imate povećan rizik za prijevremeni porod zbog drugih razloga.

Ako imate simptome

Ako imate simptome prijevremenog porođaja između 24. i 34. tjedna, imate 4 posto šanse za porod u sljedeća dva tjedna. Ako dobijete negativan rezultat, imate manje od 1 posto šanse za porođaj u sljedeća dva tjedna. Pozitivan rezultat znači da je rizik od preuranjenog porođaja prije 35. tjedna veći, a šanse za porođaj u sljedećih tjedan dana su oko 16 posto.

Ako nemate simptome

Ako ste već rodili prerano, ali nemate nikakve simptome prijevremenog poroda u ovoj trudnoći, možete se testirati između 22. i 34. tjedna, ali rezultati su manje korisni nego kod žena sa simptomima.

Općenito, žene s visokim stupnjem rizika bez simptoma imaju šanse 1 naprema 3 za porođaj prije 37. tjedna. Istraživanja pokazuju da žene koje su imale prijevremeni porod bez simptoma, manje od 10 posto s negativnim fFN testom u 24. tjednu roditi će prije 35. tjedna, u usporedbi s više od 60 posto onih koji imaju pozitivan rezultat.

Vitashop