Što je non stress test ili test fetalne reaktivnosti bez opterećenja?

Što je non stress test ili test fetalne reaktivnosti bez opterećenja?

Što je non stress test ili test fetalne reaktivnosti bez opterećenja?
 • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Zašto se radi?

Ovaj jednostavan, bezbolan postupak provodi se u trudnoći za procjenu bebina stanja. Tijekom testa, prate se bebini otkucaji srca, prvo dok se beba odmara, a zatim, dok se kreće.

Test se obično radi ako ste prošli termin ili u mjesecu kada bi vam trebao biti termin ako imate visokorizičnu trudnoću. Ovdje su neki razlozi zašto trebate non stress test:

 • Imate dijabetes koji se liječi inzulinom, gestacijski dijabetes, visok krvni tlak ili neka druga medicinska stanja koja bi mogla utjecati na vašu trudnoću.
 • Imate gestacijsku hipertenziju.
 • Vaša beba izgleda malo ili ne raste pravilno.
 • Vaša beba je manje aktivna nego što je to normalno.
 • Imate previše ili premalo plodn vode.
 • Imali ste eksternu cefaličku verziju ili amniocentezu u trećem tromjesečju (kako bi utvrdili jesu li bebina pluća dovoljno zrela za rođenje). Nakon toga, liječnik će napraviti non stress test kako bi bili sigurni da je s vašom bebom sve u redu.
 • Prošli ste termin i liječnik želi vidjeti kako je dijete tijekom produženog boravka u majčinoj utrobi.
 • Prethodno ste izgubili bebu u drugoj polovici trudnoće (iz nepoznatog razloga ili zbog problema koji bi se mogli ponoviti u ovoj trudnoći). U ovom slučaju, non stress testiranje može početi već u 28. tjednu.

Kako izgleda postupak?

Možda će vam preporučiti obrok neposredno prije testiranja u nadi da će to potaknuti bebu da se više kreće. Iako nema čvrstog dokaza da to funkcionira, ne može škoditi.

Tijekom postupka, leći ćete ne lijevu stranu. Liječnik će staviti dva uređaja na vaš trbuh: jedan prati bebino srce i pokrete, drugi zapisuje kontrakcije u maternici. Liječnik sluša i gleda bebino srce na ekranu, dok se kontrakcije bilježe na papiru.

Ako se vaše dijete ne kreće može biti da spava. Možda ćete biti zamoljeni da popijete vodu ili sok da ga pokrene ili će ga liječnik lagano gurnuti kroz trbuh i pokušati ga probuditi. U nekim slučajevima, od vas će se tražiti da pritisnete gumb kad osjetite bebin pokret. Test obično traje 20 do 60 minuta.

Što znače rezultati?

Ako srce vaše bebe kuca brže (najmanje 15 otkucaja po minuti tijekom odmora), dok se kreće najmanje 15 sekundi u dva navrata tijekom 20 minuta, rezultat je normalan (reaktivnost). Normalan rezultat znači da je s vašom bebom za sada sve u redu. Liječnik će možda tražiti da ponovite test svaki tjedan (ili češće) do rođenja bebe.

Ako bebino srce ne tuče brže, dok se kreće ili se dijete ne pomiče nakon 90 minuta, rezultat nije reaktivan. Ne reaktivan rezultat ne znači nužno da nešto nije u redu. To samo znači da test nije dao dovoljno informacija i da ćete ga možda morati ponoviti za sat vremena ili poduzeti druge testove, kao što su biofizički profili ili kontrakcijski stres test.

Međutim, taj rezultat bi mogao ukazivati na to da beba ne dobiva dovoljno kisika i da postoje problemi s placentom. Ako liječnik će se možda odlučiti na poticanje poroda.

Zašto test mjeri kontrakcije i zašto bih ja to trebala?

Iz nekoliko razloga. Prvo, možda imate ili nemate trudove u ovom trenutku trudnoće. Ako imate, oni bi mogli biti Braxton-Hicksove kontrakcije, koje su obično blage, nepravilne i sporadične. One su bezopasne i uobičajene tokom trećeg tromjesečja. Ali, ako ste trudni manje od 37 tjedna i kontrakcije se kontinuiran ponavljaju, to bi mogao biti znak prijevremenog poroda.

Drugi razlog za praćenje trudova je da se vidi da li se bebini otkucaji srca mijenjaju kada imate trudove. To je ono što se mjeri tijekom . Ukoliko je broj otkucaja za vrijeme kontrakcije manji, to može biti znak da postoji problem s placentom, te da je ugrožena bebina opskrba kisikom.

Vitashop