Dokazane prednosti kurkume

Dokazane prednosti kurkume

Dokazane prednosti kurkume
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kurkuma pripada skupini najzdravijih namirnica i začina svijeta. Veliki broj kvalitetnih istraživanja je pokazao da ima odlične prednosti za fizičko i psihičko zdravlje.

Kurkuma sadrži bioaktivne spojeve s moćnim ljekovitim svojstvima

Kurkuma je začin koji se u Indiji već tisućama godina koristi i u medicinske svrhe. Najučinkovitiji sastojak kurkume je kurkumin. Ima moćna protuupalna i antioksidacijska svojstva.

Ipak, udio kurkumina u kurkumi nije tako visok, tek oko 3%. Većina istraživanja je koristila ekstrakt kurkume koji u pravilu sadrži sami kurkumin. Rezultati su se primijetili kod uzimanja 1 grama kurkumina dnevno. Tu količinu ćete teško unijeti korištenjem kurkume kao začina pa svakako razmislite o uzimanju suplemenata kurkumina.

Kurkumin se puno bolje apsorbira uz pomoć crnog papra koji sadrži prirodne spojeve i pospješuju apsorpciju kurkumina za 200%. Kurkumin je također topiv u mastima, stoga ne bi bilo loše da ga uzimate uz masniji obrok.

Kurkumin je 100% prirodan sastojak s protuupalnim svojstvima

Kroničnoj upali u tijelu se daje premalo pažnje. Kronična upala igra ključnu ulogu u nastanku različitih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, rak, metabolički sindrom i razne degenerativne bolesti.

Sve što može pomoći u smanjenju kronične upale također može pomoći u održavanju dobrog zdravlja cjelokupnog organizma.

Kurkumin ima protuupalna svojstva. Moćniji je čak i od nekih protuupalnih lijekova. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je bolji od lijekova jer ne uzrokuje nikakve nuspojave.

Kurkuma dramatično smanjuje razinu slobodnih radikala

Antioksidanti su nam potrebni jer štite tijelo od slobodnih radikala i oksidacije stanica. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka raznih bolesti.

Kurkuma sadrži veći broj antioksidanata, a najdjelotvorniji je kurkumin. Osim što direktno neutralizira slobodne radikale, on također potiče tijelo da oslobađa antioksidacijske enzime.

Iz toga možemo zaključiti da kurkumin ima dvostruko djelovanje. Prvo direktno blokira slobodne radikale, a zatim stimulira tijelo da samostalno proizvodi antioksidacijske spojeve.

Kurkuma smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Bolesti srca su vodeći uzročnici smrti u svijetu. Znanstvenici ih intenzivno proučavaju već desetljećima i sada su već dobro upoznati s bolestima srca.

Bolesti srca su jako komplicirane i brojni procesi doprinose nastanku bolesti srca. Kurkumin se pokazao učinkovit u poboljšavanju funkcija krvnih žila.

Zdravlje krvnih žila određuje i zdravlje srca. Ako krvne žile ne funkcioniraju kako treba, povećava se rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, krvnih ugrušaka i niza drugih faktora.

Jedno istraživanje je pokazalo da je kurkumin za srce učinkovit jednako kao tjelovježba. Sva  njegova svojstva (antioksidacijska i protuupalna) doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

Kurkuma pomaže u prevenciji i liječenju raka

Postoje različiti oblici raka, ali svi imaju nešto zajedničko. Znanstvenici su proučavali djelovanje kurkumina u liječenju raka. Otkrili su da djeluje na rast, razvoj i širenje raka.

Istraživanja su pokazala da kurkumin sprječava širenje raka i pomaže u uništavanju kancerogenih stanica. Kurkumin se pokazao naročito učinkovitim u prevenciji i liječenju raka debelog crijeva.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi znanstvenici ustanovili koja doza kurkumina je potrebna za adekvatnu prevenciju i liječenje raka.

Kurkuma pomaže u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti

Alzheimerova bolest je najzastupljenija neurodegenerativna bolest u svijetu i vodeći uzročnik demencije. Nažalost, još uvijek ne postoji učinkovit tretman.

Iz tog razloga je prevencija jako važna, a kurkumin se na tom području pokazao jako učinkovit. Upala i oksidacijska šteta igraju ključnu ulogu kod nastanka Alzheimerove bolesti, a već znamo da kurkumin tu može pomoći.

 Alzheimerova bolest potiče nakupljanje plaka u mozgu, a kurkumin može pomoći u smanjenju tog plaka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop