Šteti li odgađanje trudnoće budućim majkama?

Šteti li odgađanje trudnoće budućim majkama?

Šteti li odgađanje trudnoće budućim majkama?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Posljednje vrijeme sve više susrećemo žene koje u svojim kasnim tridesetima po prvi puta postaju majke. Takav izbor sve je češći, a jedan od razloga tome je i što danas žene na prvo mjesto stavljaju karijeru i tek nakon što osiguraju financijski samostalan život kreću u potragu za partnerom s kojim će osnovati obitelj.

Nadalje, moramo biti svjesni i činjenice da je životni vijek sve duži pa se sukladno tome i pomiču granice dobi za školovanje, radni staž, brak roditeljstvo i drugo. Zanimljivo je da se u posljednjih petnaest godina u svijetu, broj ženakoje dobiju svoje prvo dijete između 30 i 39 godina udvostročio, dok je broj žena koje rađaju s 40 godina i više porastao za čak 50 posto.

Neki liječnici tvrde da godine ne bi smjele biti presudan faktor za rizičnost trudnoće. Liječnici stalno upozoravaju da 40-godišnjakinja dobrog zdravlja i kondicije može imati manje rizičnu trudnoću od žene koja je mlađa dvadeset godina i ne skrbi o svom tijelu i duhu. No, žene koje se odluče za ?kasnije majčinstvo? ipak trebaju biti svjesni rizika koji im prijete. Jedan od rizika svakako je smanjenje plodnosti s godinama.

Naime, poznato je da plodnost doseže svoj vrhunac u dobi između 20 i 25 godina, a nakon tridesete počinje se malo po malo smanjivati zbog rjeđih ovulacija, budući se žena polako bliži menopauzi. Također je bitno napomenuti kako rjeđe ovuliranje može biti povezano i s problemima poput endometrioze kod koje se stanice unutarnjeg sloja maternice nalaze izvan maternice što može otežavati začeće ili pak lakše može doći do vanmaternične trudnoće.

Zanimljivo je i da žene iznad 35 godina imaju veću mogućnost zanijeti blizance od mlađih žena. To se može dogoditi zbog neredovitih ovulacija nakon kojih istovremeno može doći do otpuštanja više od jednog jajašca. Ono što začuđuje je i zabilježena pojava popularno nazvana "last fling", što u prijevodu znači "posljednji zalet", a znala se događati u 39. godini života žene kada se na neobjašnjiv način plodnost naglo povećava na kratko vrijeme te su tada i zabilježene mnoge neplanirane trudnoće.

Još jedan od rizika trudnoće u kasnijoj dobi je i zdravlje žene prije same trudnoće. Kod starijih žena češće se pojavljuje dijabetes i visoki krvni tlak, no u današje vrijeme on sve više pogađa i mlađe žene, pogotovo one s prekomjernom tjelesnom težinom. Svakako je bitno da žena bilo koje dobi, a posebno ona starije dobi prije trudnoće obavi detaljan liječnički pregled, a također od koristi može biti i genetičko savjetovanje budući pomoću toga ginekolog može predvidjeti moguće probleme obzirom na starost roditelja i njihovu zdravstvenu povijest.

Ženama nakon 35. savjetuje se zdravija prehrana i lagana tjelovježba barem tri mjeseca prije začeća, no to se jednako odnosi na sve trudnice. Zdravija prehrana je vitalna za plodnost - pokazala je to britanska nutricionistkinja Marilyn Glenville. Prema njenim nalazima, cink, magnezij i vitamin A od iznimne su važnosti za razvoj spolnih hormona. Osim njih, korisnima su se pokazale i esencijalne masne kiseline, vitamin E te biljke poput "Agnus castus" i sikavice. Ispostavilo se i da žene koje uzimaju multivitamine, imaju manju vjerojatnost da će roditi dijete s nekom urođenom greškom.

Za majku koja rađa u starijoj dobi također se povećava rizik od trudničkog dijabetisa i vaginalnog krvarenja, dok za dijete postoje veće šanse da se pojavi niska porođajna težina, prijevremeni porod pa čak i pobačaj. Također postoji velika mogućnost da dođe do "placente praevie" što znači da placenta potpuno ili djelomično zatvara grlić maternice što može prouzročiti ozbiljna krvarenja tijekom poroda što može ugroziti i majku i dijete, no danas se takve komplikacije uspješno spriječavaju carskim rezom.

Jedan od većih rizika kod zakašnjele trudnoće je i mnogo veća vjerojatnost kromosomskih abnormalnosti. Jedna od tih abnormalnosti koja se pojavljuje kod starijih majki je Downov sindrom. Naime, o čemu se tu zapravo radi? Žena je rođena sa svim jajašcima koje će ikada imati, i kako stari žena, stare i jajašca. I nažalost, jajašca ponekad mogu prouzročiti probleme samo zbog svoje starosti.

Rizik kod žena od 25 godina da rode dijete s tim sindromom iznosi 1 naprama 1,250 dok za 35 godina staru ženu rizik iznosi 1 naprama 378; a za 45 godina staru ženu 1 naprama 30. No, takve abnormalnosti mogu se novim medicinskim tehnologijama otkriti u ranim fazama trudnoće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop