Što trebamo znati o šparogama?

Što trebamo znati o šparogama?

Što trebamo znati o šparogama?
  • Objavljeno: Utorak, 02.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ukusne su, pristupačne, dostupne gotovo cijele godine i mogu se pripremati na razne načine. Osim toga, imaju odličan učinak na zdravlje.

Smatraju se afrodizijakom

Mnoge kulture šparoge smatraju prirodnim afrodizijakom. Iako je potrebno provesti dodatna istraživanja, zapisi pokazuju da su se šparoge u tradicionalnoj medicini koristile za poboljšanje zdravlja reproduktivnog sustava muškaraca i žena, ublažavanja simptoma PMS-a i menopauze.

Pomažu kod mršavljenja

Jedna šalica šparoga sadrži tek 27 kalorija. Bogat su izvor vlakana i imaju nizak glikemijski indeks. Ugljikohidrati šparoga su složeni i neće uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi. Umjesto nezdravim grickalicama, žudnju bez grižnje savjesti zadovoljite šparogama.

Rak

Šparoge sadrže antikancerogene spojeve. Imaju odlično antioksidativno djelovanje, smanjuju razinu kronične upale, za koju je dokazano da povećava rizik od nastanka raznih vrsta taka.

Hrane dobre bakterije

Šparoge sadrže inulin koji potiče rad i razvoj dobrih bakterija u probavnom sustavu. Na taj način također smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti probavnih sustava.

Začeće i zdravlje tijekom trudnoće

Šparoge su odličan izvor folne kiseline koja je ključna za smanjenje rizika od urođenih poremećaja kod beba. Folna kiselina sprječava nastanak oštećenja neuralne cijevi, što može uzrokovati paralizu i smrt.

Pomažu kod mamurluka

Aminokiseline i minerali, koje nalazimo u šparogama, mogu olakšati mamurluk i zaštiti jetru od toksina koje unosimo putem alkohola.

Prirodni su diuretik

Šparoge sadrže aminokiselinu asparagin, koja je prirodni diuretik. Na taj način pomaže u oslobađanju viška vode i soli iz tijela.

Sadrže malo pesticida

Lako se uzgajaju i brzo rastu, stoga nije potrebna velika količina pesticida. Pripadaju skupini od 15 vrsta voća i povrća s najmanjom razinom pesticida.

Imaju alkalno djelovanje

Osobe koje imaju problema sa želučanom kiselinom bi svakako trebale povećati unos šparoga. Osim olakšavanja probavnih smetnji, alkalno djelovanje šparoga će povećati razinu energije, učiniti kožu zdravijom i ljepšom, i ojačati imunološki sustav.

Kako ih konzumirati?

Šparoge se brzo kvare. Nakon što ih kupite iskoristite ih odmah. Jedini način da održite njihova svojstva što duže je da ih umočite u vodu.

Postoje i bijele šparoge, ali su zelene zdravije jer sadrže veću količinu hranjivih tvari. Osim što su zdravije, zelene šparoge su i jeftinije jer ih je lakše uzgojiti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop