Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo ružmarin?

Zašto volimo ružmarin?

Zašto volimo ružmarin?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.09.2013.
  • Broj pregleda: 197
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi već znamo da je ružmarin začinsko bilje tipično za mediteransku kuhinju. Ono obogaćuje svako jelo i daje jednu zadivljujuću aromu. No, jeste li znali da ovo, naizgled obično bilje, ima odlično djelovanje za cjelokupni organizam?

Za zdravlje i ljepotu kože

Kozmetička industrija sve češće stavlja ekstrakt ružmarina u svoje proizvode. Vitamini i antioksidanti djeluju čudesno na kožu, smanjuju vidljivost kapilara i sprječavaju prijevremeno starenje kože. Ružmarin će poboljšati cirkulaciju krvi i vašoj koži dati zdravi sjaj.

Bolje pamćenje

Ružmarin se za poboljšanje pamćenja koristi već stoljećima. Pospješit će dugoročno pamćenje i stimulirati rad svih dijelova mozga. Znanstvenici su dokazali da je miris ružmarina sasvim dovoljan za poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Lijepa i zdrava kosa

Ružmarin će regulirati proizvodnju ulja na vlasištu i smanjiti rizik od nastanka peruti. Neka istraživanja su pokazala da može usporiti gubitak kose i pojavu sijedih vlasi. Ružmarin će također potaknuti rast novih vlasi.

Antikancerogeno djelovanje

Ružmarin ima odlično antioksidacijsko djelovanje, zbog čega smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu, sprječava nastanak raka i prijevremeno starenje. Također će regulirati razinu hormona u tijelu, čija neravnoteža može uzrokovati nastanak raka dojke.

Prevencija anemije

Ružmarin je odličan izvor željeza pa će pomoći u prevenciji anemije. Osobe koje pate od anemije svakodnevnom konzumacijom ružmarina mogu postupno vratiti razinu željeza u ravnotežu. Ružmarin će također regulirati razinu krvnog tlaka.

Potiče detoksikaciju

Ružmarin pospješuje rad jetre i pomaže u oslobađanju toksina iz tijela. Pravilno funkcioniranje jetre je od velike važnosti za vaše zdravlje, um i izgled. Istraživanja su pokazala da pravilan rad jetre može značajno smanjiti rizik od nastanka raka jer jetra oslobađa toksine i potencijalno kancerogene tvari iz organizma.

Štiti zdravlje srca

Ružmarin će regulirati razinu kolesterola, triglicerida i krvnog tlaka, vodećih uzročnika bolesti srca i srčanog udara. Pospješit će cirkulaciju krvi i povećati dotok kisika u svaku stanicu tijela. Ublažit će kroničnu upalu u tijelu koja može značajno povećati rizik od nastanka srčanih bolesti.

Popravlja raspoloženje

Ružmarin se često koristi u aromaterapiji jer se pokazao odličnim u smanjenju razine hormona stresa (adrenalin i kortizol). Znanstvenici su dokazali da miris ružmarina smanjuje razinu kortizola u tijelu, a svakodnevna konzumacija ružmarina može pomoći u smanjenju rizika od nastanka depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari