Što nismo znali o metabolizmu?

Što nismo znali o metabolizmu?

Što nismo znali o metabolizmu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.10.2013.
  • Broj pregleda: 439
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je metabolizam?

Metabolizam označava trošenje energije. U to spada disanje, rad probavnog sustava, izgradnja mišića, pohrana masti, cirkulacija krvi - sve što je dio tjelesnog procesa koji je potreban da vas održava na životu. Metabolizam čine dva tipa procesa - anabolički koji označava izgradnju stanica i pohranu energije i katabolički koji označava razgradnju molekula i njihovo korištenje za energiju.

Što je bazalni metabolizam?

Metabolizam se često mijenja s bazalnim metabolizmom, a to su dva pojma koja jesu povezana, ali su drugačija. Bazalni metabolizam je količina energije koja je potrebna za održavanje osnovnih životnih funkcija organizma.

Bazalni metabolizam je minimum potrebne energije za dnevno održavanje osnovnih tjelesnih funkcija u stanju mirovanja. Na taj način se može dobiti uvid u preporučeni dnevni unos kalorija koje su potrebne za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija.

Više mišića znači brži metabolizam

Brzina rada metabolizma je u velikoj mjeri uvjetovana sastavom tijela. Osobe s većim postotkom mišićne mase i manjim postotkom masti imaju brži metabolizam, u odnosu na osobe s visokim postotkom masti.

Proteini ubrzavaju metabolizam

Istraživanja su pokazala da tijelu treba više vremena da razgradi proteine, u odnosu na ostale nutritivne tvari. Što više proteina unosite, vaš metabolizam će biti brži. No, svakako se posavjetujte sa stručnjakom o preporučenom dnevnom unosu proteina.

Muškarci imaju brži metabolizam

Muškarci imaju brži metabolizam jer se njihovo tijelo sastoji od većeg postotka mišićne mase, u odnosu na tijelo žena. Žene, u odnosu na muškarce, imaju veći postotak masnog tkiva, što je dodatan razlog sporijeg rada metabolizma.

Štitnjača regulira metabolizam

Štitnjača proizvodi hormone koji utječu na gotovo svaku tjelesnu funkciju: kako brzo ili sporo trošite kalorije, kako koristite proteine i mast i kako vaše tijelo reagira na druge hormone. Stoga ni ne čudi da poremećaji u radu štitnjače mogu uzrokovati poremećaje u radu metabolizma. Hipotireoza (premala proizvodnja hormona) uzrokuje usporavanje metabolizma i debljanje, a hipertireoza (prekomjerna proizvodnja hormona) uzrokuje ubrzanje metabolizma i naglo mršavljenje.

Starenjem se metabolizam usporava

Starenjem se smanjuje postotak mišićnog tkiva, a sukladno tome se usporava rad metabolizma. Ovo usporavanje metabolizma započinje već u dvadesetima, a u svakom desetljeću se metabolizam usporava za otprilike 2%.

L - karnitin će pomoći u ubrzanju metabolizma

Postoje brojni suplementi za koje proizvođači obećavaju da će ubrzati metabolizam, ali je L - karnitin najučinkovitiji. Neki suplementi su u nekim dijelovima svijeta zabranjeni jer mogu uzrokovati potencijalno fatalne nuspojave.

Većina liječnika, nutricionista i trenera će vam preporučiti da metabolizam ubrzavate na staromodan način: putem prehrane i tjelovježbe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.