Simptomi i znakovi rane trudnoće

Simptomi i znakovi rane trudnoće

Simptomi i znakovi rane trudnoće
 • Objavljeno: Nedjelja, 08.11.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Simptome trudnoće naročito one rane nije uvijek lako prepoznati. Postoje određeni rani simptomi koji bi mogli uputiti na zaključak da se radi o trudnoći. Klasična prezentacija trudnoće u žena sa regularnim menstruacijskim ciklusom je amenoreja (izostanak mjesečnice), mučnina, povraćanje, opći umor te napetost u dojkama.

Odgovor na pitanje "Jesam li trudna?"

Jedini siguran put prema odgovoru na navedeno pitanje jest napraviti test na trudnoću. Kućni testovi na trudnoću (kao što su testovi iz uzorka urina kojih ima preko 25 vrsta) postižu točnost od 99%, a najranije se mogu koristiti "na dan očekivanja redovite mjesečnice". Ipak, postoje određeni rani simptomi koji bi mogli uputiti na zaključak da se radi o trudnoći.

Dijagnoza trudnoće zahtjeva višeznačni pristup uključujući anamnezu, fizikalni pregled, laboratorijsku obradu i ultrazvučni pregled. Trenutno, liječnici koriste sve te metode kako bi dijagnosticirani trudnoću u ranoj gestaciji i ujedno isključili eventualnu patologiju.

Tradicionalna potvrda trudnoće je uključivala samo anamnestičke podatke o menstruacijskom ciklusu, datum zadnje mjesečnice te ginekološki pregled. Fizikalnim pregledom trudnice ginekolog nalazi nekoliko znakova: povećanu maternicu, smekšavanje i povećanje vrata maternice (tzv. Hegarov znak, primjećuje se nakon 6 tjedana). Chadwickov znak je plavičasta diskoloracija vrata maternice, posljedica venske staze i može se primijetiti od osmog tjedna trudnoće. Zahvaljujući napretku medicine, napose kemijskih testova za trudnoću i ultrazvuka, liječnici sada mogu dijagnosticirati trudnoću i prije nego se pojave ti fizički znakovi i simptomi trudnoće.

Različiti hormoni mogu se mjeriti i pratiti u dijagnosticiranju trudnoće. Najčešće se koristi test na beta-podjedinicu HCG (humani korionski gonadotropin) iz krvi, koji se može analizirati najranije između 8. i 11. dana začeća.

Ultrazvučna dijagnostika vaginalnom sondom može se učiniti najranije između 4. tjedna i 5. tjedna gestacije. Prvo se vizualizira gestacijska vrećica, zatim žumanjčana vrećica, a embrij se najranije prikazuje između 5. tjedna i 6. tjedna gestacije. Dijagnoza intrauterine trudnoće može se postaviti tek nakon ultrazvučnog prikaza žumanjčane vrećice. Srčani pokreti ploda mogu se primijetiti već kod veličine ploda od 2 do 3 milimetara, odnosno od 5. ili 6. tjedna trajanja amenoreje.

Imaju li sve žene rane simptome trudnoće?

Svaka žena je drugačija, pa su shodno tome takva i njena iskustva u trudnoći. Nema svaka trudnica iste simptome u trudnoći, pa čak niti iste simptome kao u prethodnoj trudnoći. Dakle, može se reći kako je svaka trudnoća specifična na svoj način.

Također, rani znakovi i simptomi trudnoće često su nalik onome što se dešava prije i tijekom mjesečnice, stoga simptome nije lako prepoznati. Potrebno je znati da takvi simptomi mogu biti uzrokovani i ostalim stanjima osim trudnoće. Stoga ukoliko primijetite te simptome, ne znači nužno da ste trudni.

Jedina sigurna potvrda trudnoće je test na trudnoću iz krvi (tj. određivanje beta-HCG iz seruma). Nekoliko dana nakon koncepcije (začeća) oplođena jajna stanica se priljubi za sluznicu maternice. To može uzrokovati rane znakove trudnoće.

Koji su rani znakovi trudnoće?

Glavni rani znakovi trudnoće su sljedeći:

 • Oskudno krvarenje (spotting) i grčevi. Takvo krvarenje se još naziva implantacijsko krvarenje te se može pojaviti 6-12 dana nakon oplodnje. Grčevi nalikuju menstruacijskim grčevima pa žene često takvo krvarenje zamjene za početak redovite mjesečnice. Ali to krvarenje i grčevi su slabijeg karaktera.
 • Bijeli mliječni iscjedak iz rodnice koji je posljedica epitelizacije stijenke rodnice je također pojačan; taj iscjedak bez mirisa koji se nastavlja kroz trudnoću je bezopasan i ne zahtijeva liječenje.
 • Promjene u dojkama su još jedan znak rane trudnoće. Nakon koncepcije naglo raste količina ženskih hormona te upravo zbog tih hormonskih promjena dojke mogu postati tvrde, punije, nabreknute, a mogu biti osjetljive i na dodir. Područje oko bradavica, koje se naziva areola, može potamnjeti te često bude i vidljiv venski splet kroz kožu dojke.
 • Mučnine (jutarnje) s ili bez povraćanja. Jutarnje mučnine su poznati simptom trudnoće; ipak, nema svaka žena mučnine. "Jutarnje" mučnine mogu se pojaviti u svako doba dana ili noći, ponekad se javljaju najranije tri tjedna nakon začeća. Točan uzrok mučnina nije poznat iako hormoni trudnoće igraju veliku ulogu. Trudnicama mogu smetati i različiti mirisi, koji im prije nisu smetali i sada izazvati povraćanje. Moguće je da mučnina, želja za određenom hranom i odbojnost prema nekoj hrani mogu potrajati kroz čitavu trudnoću. Većini se trudnica ovi simptomi smanjuju nakon 13. tjedna trudnoće.
 • Umor i pospanost. Normalno je na početku trudnoće osjećati se vrlo umornom, već nakon tjedan dana od začeća. Najčešće je umor povezan s visokom razinom hormona progesterona, iako postoje i drugi uzroci umora kao niske razine šećera u krvi, nizak krvni tlak te nagli porast proizvodnje krvi.
 • Izostanak mjesečnice. Najprimjetniji znak rane trudnoće - i onaj koji ponuka većinu žena da učine test na trudnoću - jest izostanak mjesečnice. Ali sve izostale ili odgođene mjesečnice nisu uzrokovane trudnoćom. Osim trudnoće postoje i drugi uzroci koji izazivaju izostanak mjesečnice. Varijacija tjelesne težine, hormonalni disbalans, umor ili stres te različite infekcije i uzimanje lijekova mogu izazvati kašnjenje mjesečnice.

Ostali rani znakovi trudnoće su:

 • Promjene raspoloženja. Nagli porast hormona trudnoće može vas učiniti neuobičajeno emotivnim i plačljivim. Promjene raspoloženja su također učestale.
 • Glavobolja i bolovi u leđima. Mnoge trudnice navode učestale glavobolje umjerenog karaktera te kronične bolove u donjem dijelu leđa.
 • Vrtoglavice i nesvjestica. Povezane su s dilatacijom krvnih žila, nižim krvnim tlakom i niskim šećerom u krvi.
 • Učestalo mokrenje. Mnogim trudnicama učestalo mokrenje počinje između 6. tjedna i 8. tjedna trudnoće. Iako ono može biti posljedica infekcije mokraćnog mjehura, dijabetesa ili prevelike upotrebe diuretika, u trudnoći je to najčešće posljedica povećanja razine hormona trudnoće i pritiska gravidne maternice na mokraćni mjehur.
 • Konstipacija ili zatvor. Tijekom trudnoće visoke razine hormona progesterona mogu izazvati konstipaciju. Progesteron usporava prolaz hrane kroz crijeva te usporava peristaltiku.
 • Porast bazalne tjelesne temperature. Bazalna temperatura tijela raste neznatno nakon ovulacije, a porast rane jutarnje temperature nakon buđenja može biti prvi znak rane trudnoće.

Jesam li stvarno trudna?

Nažalost, ovi znakovi i simptomi nisu jedinstveni samo za trudnoću. Neki od njih mogu indicirati da ste bolesni ili da će vam započeti mjesečnica. S druge pak strane, možete biti trudni, a da niste iskusili niti jedan od ovih znakova i simptoma.

Ukoliko vam je izostala mjesečnica ili ste zamijetili neki od simptoma s prethodnog popisa, možete učiniti kućni test na trudnoću - pogotovo ukoliko ne pratite svoj menstruacijski ciklus ili je on nepravilan te se razlikuje iz mjeseca u mjesec.

Ako je vaš kućni test na trudnoću pozitivan ili sumnjate na trudnoću, obratite se svom liječniku ginekologu koji će vas dalje detaljno savjetovati. Što je ranije vaša trudnoća potvrđena, to ranije možete započeti prenatalnu skrb.

Vitashop