Što beba uči u maternici?

Što beba uči u maternici?

Što beba uči u maternici?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaša maternica je senzorno igralište za bebu. Već se oko 10. tjedna počinje protezati i pomicati svoje malo tijelo. Jednom kada napuni 23 tjedna, beba počinje čuti i odgovarati na vaš glas i druge zvukove. Može također razviti ukus o hrani koji jedete. Kroz ova iskustva se priprema na život nakon rođenja.

Čitanjem priča, slušanjem glazbe ili samo pričanjem, možete potaknuti učenje u samoj maternici. Neki stručnjaci vjeruju da su ta iskustva cjeloživotna, dok neki smatraju da postoji premalo dokaza za to.

Što beba može naučiti u maternici?

Stručnjaci ističu da beba prima određenu količinu senzornih informacija u maternici. Beba na njih odgovara i pamti ih. Pred kraj drugog tromjesečja, beba počinje čuti. Iako uglavnom čuje vaše otkucaje srca, disanje, glas, pumpanje krvi i rad probavnog sustava, može čuti i vanjske zvukove. Možda ćete primijetiti da glazba koju je beba slušala prije rođenja, na nju djeluje umirujuće nakon rođenja.

Beba ne pamti i ne uči samo o zvukovima, već i o okusima. Ono što jedete može odrediti djetetov ukus kasnije u životu. Vaša prehrana obogaćuje amnionsku tekućinu. Kasnije će beba osjećati iste okuse tijekom dojenja jer vaša prehrana obogaćuje i okus vašeg mlijeka. Bebi su to poznati okusi koje će zavoljeti.

Upravo zbog toga trebate biti mudri tijekom odabiranja hrane koju ćete jesti tijekom trudnoće. Ona može odrediti djetetovu prehranu za cijeli život.

Kako beba uči u maternici?

Postoje 3 osnovna načina pomoću kojih bebe uče u maternici:

Učenje putem izloženosti iskustvu

Bebe prepoznaju glasove članova obitelji i glazbu koju su slušale u maternici. Također prepoznaju određene radnje, kao što je vožnja automobilom.

Učenje navikavanjem na iskustvo

Ako, primjerice, neprestano navijate budilicu da vas budi tijekom trudnoće, nemojte se iznenaditi ako će se beba na nju buditi nakon rođenja.

Učenje povezivanjem iskustava

Ako ste tijekom trudnoće slušali određenu glazbu dok ste se opuštali, ista ta glazba će vrlo vjerojatno opustiti vaše dijete nakon rođenja.

Što možete učiniti?

Postoje dokazi koji upućuju da možete povećati razinu bebine inteligencije slušanjem glazbe i čitanjem priča tijekom trudnoće. Sve to će vam pomoći da se povežete s bebom nakon poroda.

Nemojte se brinuti ako se ne osjećate ugodno razgovarajući s trbuhom. Bebu iz dana u dan sasvim dovoljno nesvjesno stimulirate da biste joj pomogli da se privikne na vanjski svijet nakon rođenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop