Blaženo stanje

Blaženo stanje

Blaženo stanje
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Njezin stav

Moja prijateljica će postati mama! Trudna je po prvi put i jako je sretna zbog toga!

Kada vidim njezinu euforiju ne mogu se ne sjetiti svoje prve trudnoće. Najprije vam moram reći da mi zbilja nije jasno kome je palo na pamet nazvati to blaženim stanjem?! To sigurno nije bila žena; znam iz prve ruke. Kada pomislim na svog jadnog muža koji je sve moje trudničke mušice strpljivo podnosio, znam da nije bio ni muškarac. Hmmmm... vjerojatno je to bio neki don Baković... oni najbolje znaju sve o trudnoći!

Prva tri - četiri mjeseca nisu mi bila neki veći problem. Tu i tamo bih se rasplakala iz čistog mira, ali bih tugu bez problema utopila u tegli kiselih krastavaca i šalici kakaa. To vam možda zvuči nespojivo, ali nije... djetešce mora naučiti razlikovati okuse.

I tako od tih krastavaca u želucu ne ostane ni K jer na najmanji podražaj nosnica sve ode u mlazu ili dva put crnomorskog sliva. A nosnice su vam podražene konstantno. Tek u trudnoći shvatite koliko je, zapravo, njuh snažno osjetilo i da ste u stanju bez po muke navesti činjenice iz života bilo koje osobe koja je na podražaj utjecala.

Na primjer... Uđete u tramvaj i već nakon uljudnog pozdrava koji vam je uputio znate da gospodin koji je sjeo ispred vas pazi na zdravlje. To znate zato jer je češnjak odličan za krvne žile, a on ga očito redovno i u izobilju konzumira. Također spoznate i njegovu fobiju od zubara... Nadalje vam postane jasno i da je to jedan vrlo štedljiv gospodin i da predano štedi vodu. I sapun.

Nakon tih početnih mjeseci stanje vašeg nosa vrati se u normalu. Tada se bez ustručavanja možete prepustiti kombiniranju krastavaca i kakaa ili palačinkama sa paštetom, no javlja se novi problem. Sve je tako slatko, a mali prijatelj se uporno lupanjem buni protiv eventualnog kruljenja u želucu. Vi, kao prava, predana, buduća majka ne želite da bilo što ometa sanak vašeg anđelčića i na svako njegovo lupkanje odgovorite kuglom sladoleda ili keksićem. Sretni ste jer mislite kako će vaša beba biti lijepa i uhranjena kada dođe na svijet. Pa i mama vas je učila da se u trudnoći mora jesti za dvoje, a to što su vam se bedra i nadlaktice poduplali u širini, nije ništa drugo doli tekućina jer svi znaju da zbog hormona skupljate vodu.

U posljednjem kvartalu shvatite da se te vode nekako previše nakupilo, osobito oko bokova... Noge su vam teške, nervozni ste i urlate na okolinu. Ponekad to i nije loše jer možete iskoristiti trudnoću da bez posljedica izvrijeđate sve one koji su vam se ikada i iz bilo kojeg razloga zamjerili. Poslije sve uredno pripišite hormonima!

Devet mjeseci iščekivanja prođe u trenu i svečani časak rođenja vaše bebice najljepše je što će vam se ikada dogoditi. Potpuno sam ozbiljna kada to tvrdim. Nikada nećete biti sretniji i niti jedan događaj u životu ne može se mjeriti sa time. No dat ću vam i jedan savjet. Ako ne želite baš prečesto biti tako sretni kao tada i ako ne želite baš slijepo slijediti nauk don Bakovića - slikajte se! Slikajte se odmah nakon poroda i po mogućnosti što oskudnije odjeveni. Zatim tu sliku držite na ormariću pokraj kreveta i pogledajte je svaku večer prije odlaska u krevet. Kontracepcija vam više nikada neće biti potrebna!

Vitashop