Koža u trudnoći

Koža u trudnoći

Koža u trudnoći
 • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Tijekom trudnoće vaša koža prolazi kroz velike promjene, što posebno može doći do izražaja na području lica, trbuha, grudi i bedara. Određene kožne sklonosti mogu se pojačati. Kako biste očuvali ljepotu svoje kože, najvažnije je piti puno vode i dovoljno spavati. Ujedno, dobra je vijest da se nakon poroda sve vraća u normalu.

Što se može dogoditi?

Zbog veće prokrvljenosti kože može vam biti toplije, te se samim time počinjete više znojiti. Nekim ženama se pojave i crvene točkice na koži, obrazi se rumene, a može se primijetiti i da "blistate", zbog povećane količine vode u potkožnom tkivu. Ako ste skloni aknama, mogle bi se češće javljati tijekom trudnoće.

Ujedno, zbog hormona mijenja se i pigmentacija kože. Mogu vam potamnjeti bradavice, te se pojaviti "linea negra" - tamna crta po sredini trbuha. Madeži ili pjegice mogu privremeno potamnjeti. Mogu se povećati, no i stvoriti nove. U nekim slučajevima koža na licu može potamnjeti, posebno oko usta, što se naziva "maskom trudnoće".

Probleme vam mogu zadavati i suha koža, osipi ili svrbež, koji se u trudnoći pojave iz neobjašnjivih razloga. Ako ovi simptomi potraju, zatražite savjet vašega liječnika.

Kako si pomoći?

Njega lica hidratantnim kremama pomoći će protiv negativnih utjecaja hormona. Masaža tijela tijekom trudnoće, kao i nakon poroda, uljima i losionima nije samo ugodna već će i održati kožu zdravom, spriječiti svrbež, pucanje kože, te ublažiti nastajanje strija.

Strije

Kod većine žena strije su neizbježna pojava, dobije ih više od 80 posto trudnica, uglavnom pred kraj drugog tromjesečja. Nastaju zbog rastezanja kože u trudnoći, a pojavljuju se kao jake crvene linije najčešće u donjem dijelu trbuha, no mogu se naći i na drugim dijelovima trbuha, zatim na grudima, stražnjici i bokovima. Nakon trudnoće potpuno izblijede, no ipak ne nestanu! Tada imate samo dva izbora: savjetovati se s dermatologom i pokušati ih odsraniti, ili ih nositi s ponosom i sjećajti se trudničkih dana.

Ako ste im skloni, nećete ih izbjeći, ali ih možete ublažiti bilo kojom masnijom kremom, pazeći na prehranu i unos dovoljno tekućine.

Kao mjeru opreza, buduće majke obično koriste razne kreme u pretjeranim količinama. Medutim, iako losion može pomoći u smanjenju isušenost kože i njenu iritaciju, on neće spriječiti pojavu strija bez obzira koliko marljivo se mazali. Općenitu neučinkovitost krema pokazala je i studija koja je otkrila kako jedna krema može smanjiti učestalost strija, ali samo u skupini žena koje su već rodile i ranije su popucale. Stoga zaključak glasi, ne može se tvrditi da kreme zaista pomažu u ratu protiv "išaranog" trbuha.

Postoje određeni faktori koji pomažu u smanjenju mogućnosti pojave strija:

 • Nasljedni faktor (brzo zavirite u mamin trbuh da vidite kakve su vam šanse)
 • Ako ste višerotka i u prvoj trudnoći su vas obilježile - vrlo vjerojatno će se opet pojaviti
 • Pazite kako se debljate; brzo dobivanje na kilaži sigurno neće pomoći koži
 • Prehrana je vrlo bitan faktor. Jedete li dobro i kvalitetno, koža će biti elastična i na taj način ćete smanjiti rizik

Linea negra

Tamnija crta koja se proteže uzduž vašeg trbuha je uvijek bila tamo, inače je u boji kože i zove se "linea alba". Tijekom trudnoće, posebice u trećem tromjesečju, potamni zbog hormona, na primjer estrogena, koji se gomilaju u tom razdoblju. Kao i kod drugih problema s kožom koji se mogu javiti u trudnoći, ne možete utjecati na njezinu pojavu, no ako vam jako smeta pokušajte se kloniti jakog sunca i uzimati dovoljno folne kiseline koja spriječava diskoloraciju. U svakom slučaju i ona će izblijedjeti najkasnije nekoliko mjeseci nakon poroda.

Hiperpigmentacija, tj. tamnjenje kože, najčešća je promjena u trudnoći. Javlja se zbog velike razine raznih hormona, na način da još više tamne ona područja koja su i prije bila tamnija. Na primjer, madeži, pjegice, na dojkama bradavice kao i aureola, koža genitalija i pazuh, a ponekad čak i koža lica. Također se mogu pojaviti i novi madeži.

Promjene na noktima i kosi

Ove promjene variraju od jako primjetnih do gotovo neprimjetnih. Ujedno, mogu biti pozitivne, ali i negativne. Kosa se može prorijediti, a u normalu se može vratiti tek 15 mjeseci nakon poroda. No, može postati zdravija i sjajnija. Tako je i s noktima. Neke žene primjećuju da su krhkiji i lomljiviji, dok su drugima čvršći i ljepši.

Žlijezde

Trudnoća će biti uzrok napadaja vrućine i pojačanog, ponekad i pretjeranog znojenja. Na aureolama oko bradavica se mogu pojaviti Montgomeryjeve žlijezde koje se manifestiraju kao male kvržice. Pojava akni je također individualna.

Vene

Hormoni i povećan volumen krvi mogu učiniti kapilare i vene vidljivijima nego inače.

Normalne promjene u trudnoći:

 • melazma - tamnjenje kože lica, najčešće na jagodičnim kostima i čelu
 • tamnjenje bradavica i genitalija
 • tamnjenje već postojećih madeža
 • linea negra
 • pojava strija
 • vidljivost vena na koži
 • natečene vene na nogama
 • povećan broj malih izraslina na koži, često na vratu
 • pogoršane akne

Nenormalne promjene u trudnoći:

 • osip specifičan za trudnoću (vrsta urtikarije, trudnički herpes, impetigo herpetiformis, vrste dermatitisa)
 • netipični osipi koji se mogu bilo kada pojaviti (alergije, ubodi insekata, lijekovi, kožne infekcije)
 • svrab bez osipa (ukoliko se javi nakon 1. tromjesečja ili se pogoršava).

U slučaju navedenih pojava, savjetujte se s vašim liječnikom.

Vitashop