Otkrijte kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće!

Otkrijte kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće!

Otkrijte kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće!
  • Objavljeno: Utorak, 02.04.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Fiziološke i anatomske promjene organa tijekom trudnoće su neizbježne, a sama trudnoća ne djeluje isto na cijelo tijelo.

Svaka promjena je uzrokovana rastom fetusa i hormonalnim promjenama pa dolazi do promjene tijela majke koje se prilagođava djetetu i priprema za porod.

Neki sustavi i dijelovi tijela se uopće neće promijeniti, a drugi će se morati prilagoditi. Organski sustavi koji su najviše podložni promjenama tijekom trudnoće su:

  • kardiovaskularni sustav
  • bubrezi
  • respiratorni sustav
  • probavni sustav
  • jetra

a u nastavku otkrijte do kojih točno promjena dolazi i zašto.

Kardiovaskularni sustav

Volumen krvi se dramatično povećava od 6. do 8. tjedna trudnoće, a svoj maksimum doseže od 32. do 34. tjedna trudnoće. Volumen plazme se povećava za 40 do 50%, a masa eritrocita za 20 do 30%. Dolazi i do manjka koncentracije hemoglobina, zbog čega je ključno povećati unos željeza i folne kiseline kako bi se razina hemoglobina vratila u normalu (12g/dl).

Srce mijenja svoj položaj i veličinu. Povećavaju se obje klijetke, dijafragma se pomiče gore i uzrokuje pomicanje srca ulijevo i naprijed.

Krvni tlak se, ako je u pitanju potpuno zdrava trudnoća, nikada ne povećava. Zapravo, trudnice će češće osjetiti lagani pad dijastoličkog krvnog tlaka, negoli povećanje tlaka.

Bubrezi

Bubrezi prolaze kroz najznačajnije anatomske promjene. Cjelokupni gornji mokraćni sustav se povećava, a glavni uzročnik je opstrukcija uretre na samom početku zdjelice do proširenja maternice. Rast gornjeg mokraćnog sustava uzrokovan je i povećanjem razine progesterona, a ove anatomske promjene mogu trajati i do 6 tjedana nakon poroda.

Respiratorni sustav

Hormonalne promjene uzrokuju naticanje stijenki respiratornog sustava. Može doći do kronične začepljenosti nosa, promjene glasa i infekcija gornjeg dišnog sustava. Podizanje dijafragme za oko 4 centimetra uzrokuje smanjenje kapaciteta pluća. Potreba za kisikom se konstantno povećava, barem za 20%. Tijekom poroda se potreba za kisikom može povećati za čak 60%.

Probavni sustav

Povećanje maternice može uzrokovati lagano pomicanje želuca i slijepog crijeva. Želudac zauzima okomiti položaj, umjesto vodoravnog, što može uzrokovati vraćanje želučanog sadržaja u gornji dio probavnog sustava.

Jetra

Tijekom trudnoće dolazi i do fizioloških promjena jetre. Smanjuje se ukupna razina proteina, naročito albumina, dok se razina alkalnih fosfata povećava, i to za 2 do 4 puta.

Ne trebate previše brinuti, nakon poroda se tijelo vrati na svoje, a hormonalne promjene i pomicanje organskih sustava mogu biti dobri za vaše tijelo jer pod utjecajem hormona može doći do regeracije određenih dijelova tijela.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop