Pretilost u trudnoći: koje su posljedice?

Pretilost u trudnoći: koje su posljedice?

Pretilost u trudnoći: koje su posljedice?
  • Objavljeno: Srijeda, 29.05.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Većina trudnica rodi zdravu djecu, uključujući i one koje su pretile. No, pretilost može povećati rizik od nastanka raznih bolesti i komplikacija.

Bebe pretilih majki imaju povećan rizik od nastanka urođenih poremećaja i prekomjerne tjelesne težine, dok majke imaju povećan rizik od visokog krvnog tlaka, pobačaja, gestacijskog dijabetesa, preeklamplsije i carskog reza.

Pretilost nužno ne znači da ćete imati neke komplikacije tijekom trudnoće. Također, trebate znati da svoje stanje možete popraviti. Surađujte sa svojim liječnikom kako biste dobili svu potrebnu njegu i slijedite njegove savjete.

Trebate li pokušati smršaviti tijekom trudnoće?

Ne. Trudnoća nije dobro vrijeme za gubitak kilograma. Vašoj bebi treba raznolika i uravnotežena prehrana. Ne smijete ukloniti jedan dio namirnica kako biste smršavili.

Koliko kilograma smijete nakupiti tijekom trudnoće?

Stručnjaci kažu da pretile žene smiju nakupiti od 5 do 10 kilograma tijekom trudnoće. Vaš liječnik će odrediti koja je tjelesna težina prihvatljiva za vas. U nekim slučajevima, liječnici preporučuju da ne nakupite niti jedan suvišan kilogram tijekom trudnoće.

Iako se trudnice često šale da moraju jesti za dvoje, to je uistinu samo mit i nije dobro za vas, ni vašu bebu. Generalno, trudnice smiju pojesti oko 300 kalorija više. To je jedan sendvič ili jabuka s jogurtom.

Koliko jesti tijekom trudnoće?

Preporučeni dnevni unos kalorija varira ovisno o:

  • tome koliko ste težili prije trudnoće
  • vašem indeksu tjelesne mase
  • razini fizičke aktivnosti

Kao i bilo koja druga trudnica, pretila trudnica treba jesti raznoliku prehranu. Morate se pobrinuti da unosite zadovoljavajuću količinu folne kiseline i kalcija.

Bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnjakom koji će vam pomoći u izradi zdravog prehrambenog plana.

Kako izgleda prenatalna skrb ako ste pretili?

Posjećivat ćete liječnika jednako često kao i žena s prosječnom tjelesnom težinom, osim ako primijetite neke zdravstvene probleme. Ako primijetite neke zdravstvene probleme, liječniku ćete ići nešto češće. Također ćete raditi iste testove koji će pomoći u određivanju zdravlja vaše bebe.

Vezani sadržaj:

Vitashop