Faktori neplodnosti na koje možete utjecati!

Faktori neplodnosti na koje možete utjecati!

Faktori neplodnosti na koje možete utjecati!
  • Objavljeno: Utorak, 16.04.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Neplodnost

Osim prehrane i načina života, postoje i drugi faktori koji mogu imati značajan utjecaj na plodnost.

Dakle, ako planirate imati djecu u bliskoj budućnosti, pročitajte ovaj tekst kako bi znali reagirati na vrijeme. Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na plodnost, ali na njih možete utjecati.

Pušenje

Žene koje puše mogu imati poteškoća sa začećem. U jednoj studiji, zatrudnjeti je uspjelo 48% žena nepušača, 19% žena pušača i 20% pasivnih pušača. Ako uskoro planirate početi raditi na bebi, pokušajte se kloniti pušenja, pušača i dima uopće.

Ženama pušačima koje su se odlučile za IVF (in vitro oplodnju) potrebno je više pokušaja da ostanu trudne. Zanimljivo, žene pušači također ranije ulaze u menopauzu od žena nepušača. Pušenje također smanjuje proizvodnju i kvalitetu sperme.

Alkohol

Alkohol smanjuje plodnost promjenom razine hormona koji onda smanjuju šanse za ovulaciju. Ovo, dakle, čini da teže zatrudnite. Konzumiranje alkohola tijekom trudnoće može ugroziti razvoj beba, što pokazuje koliko negativne posljedice alkohola mogu biti.

Kava

Iako ne postoje konačni rezultati koji povezuju kofein s neplodnosti, kofein može promijeniti razine hormona. To pak može utjecati na ovulaciju i reprodukciju. Još je nejasno točno koliko kofeina je loše za plodnost.

Dansko istraživanje pokazalo je smanjenu plodnost kod žena koje su pušile i pile više od osam šalica kave dnevno. Još jedno europsko istraživanje pokazalo je da pijenje više od pet šalica jake kave dnevno povećava rizik od neplodnosti.

Stres

Stres i anksioznost mogu smanjiti plodnost promjenom imunološkog sustava i funkcije hormona. Stres povećava razinu kortizola i adrenalina, što negativno utječe na cijelo tijelo.

Zagađenost zraka

Izloženost brojnim čimbenicima iz okoliša i zagađivačima, uključujući zračenje i određene kemikalije, može imati negativan utjecaj na plodnost. Na primjer, muškarci izloženi pesticidima imaju rizik za smanjenu kvalitetu sperme.

Stoga, ako planirate proširenje svoje obitelji, uzmite ove faktore u obzir.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop