Zašto je hodanje bolje od trčanja?

Zašto je hodanje bolje od trčanja?

Zašto je hodanje bolje od trčanja?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dokazano je da trčanje i hodanje imaju gotovo jednake prednosti za zdravlje. Naravno da sve ovisi o intenzitetu trčanja ili hodanja, dobi i tjelesnoj težini.

Iako su zdravstvene prednosti hodanja brojne, trebate imati na umu da je hodanje aerobna vježba nižeg intenziteta, u odnosu na trčanje. Stoga, ako vam je u cilju izgubiti suvišne kilograme, intenzitet hodanja ćete svakako morati povećati. Možete hodati brže, nositi bučice ili utege za noge, kao i koristiti ruke.

Trčanje je, u odnosu na hodanje, učinkovitije kada je u pitanju mršavljenje. Istraživanja su pokazala da je trčanje među najdjelotvornijim vježbama. Kako bi trčanje ostalo zdravo, svakako trebate uložiti u kvalitetne tenisice i trčati na mjestima koja su za to predviđena.

No, bez obzira na jednake zdravstvene prednosti, postoje situacije kada je hodanje zdravije od trčanja.

Trčanje može imunološki sustav staviti pod stres

Hodanje, za razliku od trčanja (naročito dugotrajnog) ne stavlja imunološki sustav pod stres. Istraživanja su pokazala da trkači na duge staze imaju veći rizik od nastanka infekcija.

Trčanje neće samo sagorjeti masno tkivo, veći i mišićno tkivo. Sve to imunološki sustav stavlja pod visoku razinu stresa.

Trčanje može uzrokovati osteoartritis

Trčanje uzrokuje stvaranje velikog pritiska na zglobove, koljena i kukove. Dugogodišnji trkači u pravilu imaju problema s ozljedama. I dok će trčanje smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, ozljede zglobova, koljena i kukova povećavaju rizik od nastanka osteoartritisa.

Hodanje, za razliku od trčanja, ne stavlja pritisak na koljena, zglobove i kukove, a također predstavlja aerobnu tjelovježbu kojom se smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti, jednako kao i kod trčanja.

Trčanje ljeti može uzrokovati srčani udar

Dolaskom ljeta trkači moraju biti oprezniji. Iako i hodanje ljeti može uzrokovati srčani udar, rizik je znatno manji i mala je vjerojatnost da će doći do otkazivanja pojedinih organa u tijelu.

Istraživanja su pokazala da trčanje tijekom ljetnih vrućina može uzrokovati zatajenje ne samo jednog organa u tijelu, već više njih istovremeno.

Trčanje može oštetiti hrskavicu

Dugogodišnje trčanje može uzrokovati nastanak nepopravljivih oštećenja hrskavice. Istraživanja su pokazala da se oporavljanje hrskavice nije primijetilo niti nakon 3 mjeseca mirovanja nakon ozljede.

Trčanje može oštetiti srce

Znanstvenici su dokazali da trčanje povećava razinu troponina, glavne komponente srčanog mišića. No, povišena razina troponina T, podskupine troponina, označava i povišeni rizik od nastanka oštećenja srca i kardiovaskularnog sustava. Također su dokazali da oko 40% trkača ima simptome nepovratnih oštećenja srčanog mišića.

Vitashop