Zašto vježbati za vrijeme trudnoće?

Zašto vježbati za vrijeme trudnoće?

Zašto vježbati za vrijeme trudnoće?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnoća je jedno od najatraktivnijih faza u životu žene. To je također jedna od najdelikatnijih faza u životu i zato je vrlo važno osigurati dobru tjelovježbu u ovoj fazi. Kako bi mogli provesti cijelu pripremu za majčinstvo ugodno i radosno, vrlo je važno da se osjećate dobro tijekom ovog razdoblja. 

Tjelovježba može imati značajan utjecaj na trudove i sam porođaj. Vježbanje za vrijeme trudnoće dobro je za majku i dijete. Brojne su prednosti vježbanja tijekom trudnoće. 

Smanjite rizik od kasnije pretilosti. Redovito vježbanje za vrijeme trudnoće može pomoći u sprječavanju prekomjernog nakupljanja kilograma u trudnoći. Višak težine za vrijeme trudnoće je povezan s većim rizikom od majčine tjelesne težine i pretilosti godinama nakon rođenja djeteta. Aktivnostima za vrijeme trudnoće možete izbjeći prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće i možete brže izgubiti težinu nakon poroda. 

Tjelovježbom možete smanjiti tjelesnu nelagodu. Kada ste trudni, nelagoda od bolova u leđima, zatvora, umora, te oteklina može postati smetnja. Ako ste aktivni tokom trudnoće možete smanjiti fizičku bol koju osjećate. Vježbanje poboljšava cirkulaciju što dovodi do smanjenja otekline i bolje probave, apsorpcije hrane. Osim toga, dobra cirkulacija će također smanjiti rizik od razvoja proširenih vena. 

Vježbanje vam pomaže održavati ispravno držanje. Dobre vježbe mogu vam pomoći da se držite uspravno i ojačate mišiće leđa. Na taj način dodatna težina koju dobijete u trudnoći bit će lakša za nošenje.  

Smanjite rizik od gestacijskog dijabetesa. Nekoliko istraživanja je pokazalo da fizička aktivnost tijekom trudnoće može smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa. Važno je spriječiti gestacijski dijabetes jer može povećati rizik velike porođajne težine bebe, što komplicira porođaj. Bebe rođene od žena sa gestacijskim dijabetesom imaju veće stope smetnji u razvoju, poremećaje razine šećera u krvi i probleme s plućima. 

Vježbanje može pomoći smanjiti stres u trudnoći. Iako je trudnoća predivno razdoblje u životu žene, promjene koje se događaju mogu povećati stupanj stresa. Mnoge žene imaju problema sa spavanjem tijekom trudnoće, a svakodnevna vježba može doprinijeti prijeko potrebnom odmoru. Vježbanjem se oslobađa hormon endorfin, koji vam pruža osjećaj ugode. 

Istraživanja su pokazala da žene koje često vježbaju umjerenim intenzitetom smanjuju napore tokom porođaja za 1/3 za razliku od žena koje ne vježbaju. 

Vježba također osiguravaju pravilan i opušten san koji je vrlo potreban vama i djetetu. Redoviti režim vježbanja smanjuje anksioznost i stres. Odgovarajuće spavanje također pomaže da ostanete svježi i aktivni. Osim toga, zadržava mišiće jakima i srce zdravijim. To također povećava izdržljivost i daje veliko olakšanje od mučnine. 

Kada osjećate mučninu i umor, normalno je da nemate motivacije i volje za vježbanjem. Vježbanje pojačava energiju i poboljšava izdržljivost što može pomoći u upravljanju boli tijekom poroda. 

Najpopularnije vježbe prikladne za trudnice uključuju hodanje, plivanje i jogu. Osim ako zdravstveno stanje to onemogućava, preporuča se da se vježbanja 3 do 4 puta tjedno. Vježbe koje mogu biti naporne se ne preporučuju. Uvijek se posavjetujte se sa svojim liječnikom prije početka određene fizičke aktivnosti. 

Vježbanje tijekom trudnoće je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoje nerođeno dijete.

Vitashop