Djeca i ljetne opasnosti - prva pomoć!

Djeca i ljetne opasnosti - prva pomoć!

Djeca i ljetne opasnosti - prva pomoć!
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Opekline od sunca, sunčanica, toplotni udar, ubodi insekata, padovi i ozljede, ljetne viroze... sve su to potencijalne ljetne opasnosti. Kako bi ih što bezbolnije savladali potrebno je biti pripremljen i saslušati savijete pedijatra...

Sunčanica

Sunčanica se javlja kao reakcija organizma na pretjerano izlaganje suncu. Kako je prepoznati?

Rana reakcija je veoma burna: dijete odjednom postaje nemoćno, osjeća vrtoglavicu i mučninu, nerijetko povraća i postaje pospano. Veća djeca mogu biti i uznemirena, a gotovo uvijek je prisutna i glavobolja. Tjelesna temperatura uobičajeno je povišena, iako je nerijetka pojava i sunčanice bez povišene temperature. Što je dijete mlađe  simptomi će biti izraženiji, a opasnosti od mogućih komplikacija veća.

Što u slučaju sunčanice mogu učiniti roditelji?

Prije svega, maknite dijete sa sunca. Ukoliko se radi o ranoj i burnoj sunčanici, pomoći će ako dijete smjestite u klimatiziranu i zamračenu  prostoriju. Stavite mu hladne obloge na glavu, a ukoliko je potrebno dajte mu i lijek  za uklanjanje temperature i glavobolje. Od velike je važnosti tekućina! - potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako ne bi došlo do dehidracije! Rashlađen bezalkoholni napitak (čaj, sok ili obična voda) je prijeko potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tekućinu ne treba davati odjednom i u velikoj količini, već češće po manje, naročito ako je dijete povraćalo. Ako se djetetovo stanje ubrzo ne stabilizira svakako potražite liječničku pomoć.

Opekline

Opekline su posljedica nedovoljne zaštite od sunca i predugog izlaganja sunčevim zrakama kada su one najjače - stoga ne zaboravite zaštitu od sunca nanositi svakih nekoliko sati, a ukoliko je dijete bilo u kontaktu s vodom i češće. Kada opekline ipak nastanu, djetetu ćete pomoći ako ga okupate u mlakoj vodi, a opekline prekrijete hladnim oblogama. Na tržištu je također  prisutno niz gelova koji će ohladiti kožu i donijeti olakšanje djetetu. Kako bi umirili kožu koristite prirodne gelove, najbolje na bazi lavande, kamilice i hamamelisa. Ovi sastojci će umiriti opeklinu i hidratizirati kožu.

Natura gel će vam donijeti trenutno olakšanje! Posebno i pažljivo birane supstancije ovog njegujućeg gela ohladiti će kožu, ublažiti opekline i od sunca i od žarnjaka. I ono najvažnije: Natura gel će osigurati brz, zdrav i siguran oporavak kože.

Ubodi insekata

Na mjestu uboda obično dolazi do reakcije toksične prirode, a u osjetljivih osoba moguća je pojava alergijske reakcije. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni. Na mjestu uboda pčele ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka kukca. Otrov se postupno oslobađa uzrokujući lokalne ili opće simptome. Zbog toga se savjetuje što prije ukloniti pčelin žalac. Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac. Ovi insekti su agresivni i napadaju čak i kada nisu uznemireni. Otrovi tih insekata sadrže kemijski aktivnije tvari, pa su alergijske reakcije teže. Posljedica je otežano disanje, a u najtežem obliku dolazi do gubitka svijesti.

Prva pomoć uključuje stavljanje leda ili hladnog obloga na mjesto uboda. U slučaju alergijske reakcije treba što prije kontaktirati liječnika. Kako to spriječiti: najbolje je djecu odijevati u bijele i svijetle tonove boje pijeska, izbjegavati žarke tonove i uzorke cvijeća, ne puštati ga bosonogog po travi te izbjegavati jake mirise, kao i nagle, brze pokrete.

Natura Kids Sprej... od rođenja!

Natura Kids sprej je mješavina sigurnih, ne-nadražujućih i ne-toksičnih esencijalnih ulja, koja štite i njeguju dječju kožu. Zahvaljujući sastavu blagog je i ugodnog mirisa za ljude, ali neprivlačan i odbojan insektima. Nanesen na kožu brzo se upija i ne ostavlja tragove. Zahvaljujući posebno biranom sastav Natura Kids Sprej je siguran za primjenu već u najranijoj dječjoj dobi, od prvih dana života.

Ulje slatkog badema i prava lavanda Natura Kids spreju osiguravaju i dodatni njegujući učinak. 

Vitashop