Liječenje ogrebotina medom

Liječenje ogrebotina medom

Liječenje ogrebotina medom
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Ako svake godine vodite borbu s ogrebotinama, svakako se trebate upoznati s osnovnim koracima u zacjeljivanju rana, a korištenje meda je jedna od njih.

Ljeti su ogrebotine i porezotine kod djece i odraslih nešto učestalije. Više vremena boravimo u prirodi i aktivniji smo. Padamo, poskliznemo se, ogrebemo se i ponekad ozlijedimo. Osnovno pravilo u tretiranju porezotina (razderotina) ili ogrebotina (abrazija) je da ih odmah treba očistiti.

Prvo, pustite da krv iscuri. To će zapravo pomoći u zacjeljivanju. Zatim ranu polijte s malo vode, operite blagim sapunom i ponovno isperite. Nemojte koristiti antibakterijske sapune koji sadrže triklozan jer on može biti štetan.

Pažljivo uklonite sve što bi moglo inficirati ranu (trava, komadići pijeska) i ponovno ju isperite. Ako mislite da će ogrebotina ili porezotina doći u kontakt s prljavštinom, prekrijte ju gazom koja će zaštititi ranu.

U slučaju dubljih i težih rana napravite sljedeće:

1. korak

Zaustavite krvarenje. Pomoću čiste gaze ili pamučne vate čvrsto pritisnite ranu. Držite tako oko 5 minuta kako bi se potaknulo zgrušavanje krvi.

2. korak

Ozlijeđeni dio držite iznad ravnine srca. Najčešće ozlijedimo nogu, ruku ili dlan pa ih, dok ležite, podignite.

3. korak

Pustite ranu da zacijeli. Nemojte ju previše dirati jer ćete narušiti prirodan proces zgrušavanja krvi i zacjeljivanja.

4. korak

Ako krv počne curiti kroz gazu, nemojte ju mijenjati. Samo ju dobro pritisnite. Jednom kada se krvarenje zaustavi i gaza se primi za ranu, pustite ju da tako stoji.

Za male ogrebotine i posjekotine, čije je krvarenje pod kontrolom, probajte koristiti kombinaciju meda i aloe vere. Gel od aloe vere se već tisućljećima koristi zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava kako bi se ubrzalo zacjeljivanje rana.

Med također ima ista svojstva koja pomažu u liječenju posjekotina, ogrebotina i dubljih rana. Upravo zbog toga se koristi već stoljećima. Drevni Egipćani su med čak stavljali u grob kako bi im služio u životu poslije smrti. Nedavno testiranje meda u jednoj egipatskoj grobnici je pokazalo da su još uvijek prisutna njegova antibakterijska svojstva.

Napretkom u proizvodnji krema, gelova i masti tijekom posljednjeg stoljeća, zdravstvene prednosti meda su se zaboravile. No, med se polako vraća u upotrebu. Manuka med, kojeg proizvode pčele s Novog Zelanda od grma manuke, ima naročito moćna antibakterijska svojstva i čak se koristi u liječenju zlatnog stafilokoka otpornog na meticilin (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).

Isprobajte ovu ljekovitu kombinaciju meda i aloe vere za liječenje porezotina i ogrebotina. Ova ljekovita kombinacija je prvi put zabilježena 70 godina prije Krista, kada ju je prvi put koristio rimski znanstvenik Plinije Stariji.

Izmiješajte 1 žlicu meda s 1 žlicom svježeg gela od aloe vere (najmanje 99% čiste aloe vere). Čistu ranu premažite smjesom, a ostatak stavite u staklenu teglicu i držite u hladnjaku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop