Dom bez bakterija i virusa

Dom bez bakterija i virusa

Dom bez bakterija i virusa
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Počnite od perilice za rublje

Mislite da je perilica za rublje najčišće mjesto u vašem domu? Razmislite ponovno. Prljavo rublje će perilicu napuniti bakterijama, što znači da će svako iduće pranje biti manje učinkovito. Kako bi perilica ostala čista, operite ju jednom tjedno s praškom, ali nemojte stavljati rublje. Kako biste ubili sve bakterije, upalite ju na najvišoj temperaturi.

Pravilno operite ručnike

Ako jedna osoba koristi jedan ručnik, on se ne treba prati tjedan dana. Mijenjajte ga kod svakog pranja ako ste bolesni. Ručnike koje koristite tijekom vježbanja operite odmah nakon treninga. Kuhinjske krpe perite odvojeno od rublja i ručnika. Ručnike za brisanje ruku perite svakih nekoliko dana i svaki put kada gosti otiđu. Ručnike sušite na vanjskom zraku.

Ne zaboravite na spavaću sobu

Svu posteljinu perite jednom tjedno u vrućoj vodi, ali i češće ako je netko bolestan. Nemojte jesti i grickati u krevetu jer ostaci hrane privlače plijesan i bakterije.

Dezinficirajte dnevni boravak

Bakterije se skupljaju svuda, naročito na mjestima i stvarima koje svi dodiruju, kao što su telefon, daljinski upravljač ili podlošci za čaše. Čistite ih redovito maramicama za dezinficiranje. Mrvice i ostatke hrane očistite odmah kako se bakterije ne bi nakupljale na podovima i namještaju.

Očistite ručke i kvake

Bakterije se jako brzo šire na ručkama od namještaja, prekidačima i kvakama. Jednom tjedno ih dezinficirajte dezinfekcijskim maramicama, a ako je netko u obitelji bolestan ili ste imali goste, dezinficirajte ih češće.

Očistite radni stol

Tipkovnica, radni stol i mobitel mogu imati jako puno bakterija, naročito ako vi niste jedini korisnik ovih stvari. Tipkovnicu pomoću usisivača očistite od ostataka hrane ili prašine, potom nju i sve ostale stvari dezinficirajte maramicama za dezinfekciju.

Ne zaboravite na sudoper

Nemojte se brinuti oko kupaonice, kuhinjski sudoper je drugo najprljavije mjesto u domu. Spužvica za pranje suđa sadrži puno bakterija jer je vlažna, što ju čini pogodnom za razvoj i razmnožavanje bakterija. Sudoper jednom dnevno očistite dezinfekcijskim sredstvom, a spužvicu smočite i stavite u mikrovalnu na 60 sekundi kako biste uništili sve bakterije.

Očistite hladnjak

Hladnjak je mjesto koje treba uvijek biti čisto. Iznutra ga dobro očistite toplom vodom i sapunom svakih nekoliko mjeseci. Kako bi uklonili neugodan miris, pomiješajte vodu i ocat i prebrišite unutrašnjost hladnjaka. Također ga možete oprati smjesom vode i sode bikarbone. Ako se nešto prolije, očistite to odmah.

Vitashop