Koronavirus: mogu li djeca razviti teži oblik bolesti?

Koronavirus: mogu li djeca razviti teži oblik bolesti?

Koronavirus: mogu li djeca razviti teži oblik bolesti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.04.2020.
  • Broj pregleda: 1.030
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Moja obitelj

Iako se djeca izložena koronavirusu mogu njime zaraziti, ona najčešće razviju blaže simptome koronavirusa od odraslih ili ih ne razviju uopće. Ranija istraživanja iz Kine pokazuju da znatno manji broj djece, za razliku od odraslih, može razviti teže simptome. U nedavnoj studiji, provedenoj nad 44.672 osobe s potvrđenom infekcijom Covid-19, djeca mlađa od 19 godina čine tek 2% oboljelih, dok niti jedan od 1.023 smrtna slučaja obuhvaćena studijom nije zabilježen kod djece do 20. veljače kada je istraživanje završeno.

U drugom istraživanju, objavljenom u časopisu Pediatrics, promatrano je 2.143 djece s potvrđenom zarazom na području Kine. Otprilike polovica zaražene djece razvila je blage simptome kao što su vrućica, kašalj, grlobolja, curenje iz nosa i umor, dok je njih 39% razvilo umjerene simptome, odnosno imala je prisutne znakove upale pluća, ali bez kratkoće daha koja se primjećuje u težim slučajevima. Tek je 6% njih pokazalo ozbiljnije simptome, dok njih 4.4% nije uopće razvilo simptome.

Klikni na link ili sliku i saznaj koji su simptomi korona virusa!

Zašto djeca teže obolijevaju od koronavirusa?

Prema do sad svim dostupnim podacima, manja je vjerojatnost da će djeca razviti teže simptome zaraze koronavirusom unatoč činjenici da su dojenčad i mlađa djeca obično pod visokim rizikom od infekcija uzrokovanih gripom zato što njihov respiratorni trakt i imunološki sustav nisu do kraja razvijeni.

Pedijatar Igor Šegović za Radio1 je objasnio zašto, prema statistici, manji broj djece razvije simptome zaraze koronavirusom.

''Koronavirusom zahvaćeno je oko 2 % djece od ukupnog broja oboljelih. Pretpostavlja se da zbog nepotpuno razvijenog imunološkog sustava većina djece preboli infekciju bez simptoma ili s blagim simptomima'', kazao je Šegović.

Dodajte da postoji i niz drugih čimbenika zbog kojih su neke bolesti blaže u dječjoj dobi nego u odrasloj.

''Klinička slika je teža kod dojenčadi, odnosno kod djece do 12 mjeseci života. Mala djeca su često zaražena s više virusa, odnosno imaju koinfekciju koja utječe na težinu kliničke slike''- objašnjava Šegović.

Zaraza koronavirusom od djece

To što djeca uglavnom ne podliježu razvoju težeg oblika bolesti, ne znači da ju ne mogu širiti. Zaraza prelazi s osobe na osobu malim kapljicama iz nosa ili usta, koje se šire kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Mnoga djeca mogu biti nosioci bez simptoma i širiti virus bliskim kontaktom. Zato je važno djecu učiti pravilnoj higijeni i paziti da ne dođe do širenja virusa s djece na starije članove obitelji.

Kako zaštititi djecu od koronavirusa

Jedini način zaštite od koronavirusa trenutno su mjere koje je potrebno provoditi kako bi zaštitili zdravlje svoje obitelji:

1. Perite ruke vodom i sapunom barem 20 sekundi i naučite djecu kako da pravilno peru ruke. Ako voda i sapun nisu dostupni, koristite antiseptik.

2. Smanjite kontakte s ljudima izvan svog kućanstva, odnosno ostanite kod kuće osim u slučajevima krajnje nužde. Izbjegavajte parkove i igrališta na kojima se nalazi više ljudi. Ako izlazite s djecom, idite na mjesta na kojima nema ljudi.

3. Naučite djecu pravilnom kihanju i kašljanju. To znači da ne kišu i ne kašlju u svoj dlan, već da koriste maramicu koju će odmah baciti u otpad ili unutarnju stranu lakta.

4. Redovito čistite i dezinficirajte životni prostor, pogotovo predmete koje redovito dirate poput kvaka, ključeva i prekidača za svjetlo, ali i dječje igračke.

5. Spriječite diranje lica, nosa, usta i očiju.

Vezani sadržaj: