Začinite i produžite svoj život!

Začinite i produžite svoj život!

Začinite i produžite svoj život!
  • Objavljeno: Petak, 04.10.2013.
  • Broj pregleda: 331
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Biljni začini imaju odlično djelovanje na zdravlje, a istraživanja su pokazala da mogu produžiti životni vijek, i to na način da sprječavaju nastanak raznih bolesti.

Znanstvenici su dokazali da osobe, čija se svakodnevna prehrana sastoji od sljedećih biljnih začina, žive i do 10 godina dulje.

Kada biste povećali unos ovih začina, primijetili biste kako tijelo ima smanjenu potrebu za lijekovima. Ipak, važno je da znate kako ovi začini nisu zamjena za terapiju koju vam je propisao liječnik i da se svakako trebate posavjetovati s njim prije početka svakodnevnog konzumiranja ovih začina, naročito ako patite od ozbiljnih zdravstvenih problema i uzimate lijekove.

Korijander

Ovaj začin ublažava anksioznost i stres, i poboljšava kvalitetu sna. Jako je važan dio prehrane osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 jer su istraživanja pokazala da pomaže u regulaciji razine krvnog šećera i kolesterola.

Kurkuma

Kurkumin je glavni sastojak kurkume, a ima moćno antikancerogeno djelovanje. Njegova protuupalna svojstva će pomoći u prevenciji nastanka raka, ali i smanjiti kroničnu upalu u tijelu koja je vodeći uzročnik bolesti srca i krvožilnog sustava.

Crni papar

Ovo je jedan od najčešće korištenih začina, a jako je djelotvoran u prevenciji osteoporoze. Sadrži bakar koji je neophodan za zdravlje kostiju i formaciju crvenih krvnih stanica. Čovjeku nije potrebna visoka razina bakra, a premalo bakra može uzrokovati probleme s radom štitnjače i srca.

Cimet

Njemački znanstvenici su dokazali da cimet smanjuje razinu krvnog šećera za 10%, čak i kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Cimet ima antioksidacijsko djelovanje, zbog čega učinkovito smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

Kardamom

Kardamom je uspješan u ublažavanju probavnih tegoba kao što su grčevi i nadutost. Znanstvenici su dokazali da kardamom pospješuje mršavljenje jer potiče tijelo da ubrzano troši mast, umjesto da ju pohranjuje.

Klinčić

Eugenol, aktivna tvar klinčića, pospješuje oslobađanje inzulina i regulira razinu šećera u krvi. Klinčić je odličan izvor mangana, minerala koji je jako važan za izgradnju tkiva i kostiju. Osobe, koje pate od preniske razine mangana u tijelu, imaju povećan rizik od nastanka artritisa.

Đumbir

Odličan je za ublažavanje mučnina tijekom trudnoće, putovanja ili kemoterapija. Znanstvenici su dokazali da ublažava migrene. Ima odlično protuupalno djelovanje i time smanjuje rizik od nastanka raka, dijabetesa i srčanih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.