Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije

Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije

Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije
 • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Gotovo svaka žena susrela se sa vaginalnom infekcijom jednom ili više puta u životu, a neke se bore i sa kroničnim upalama genitalnog trakta uzrokovanih infekcijom. Upala može biti izazvana različitim mikroorganizmima, kao i kemijskim i fizičkim podražajima. Pa tako imamo upale izazvane bakterijama, gljivicama, virusima... Za ispravan i učinkovit tretman najvažnija je dijagnoza, a samo ginekolog može utvrditi o kojoj se vrsti upale, odnosno infekcije radi. Jednom kada imamo dijagnozu, liječenju možemo pristupiti i na jedan drugačiji način - pomoću eteričnih ulja.

Genitalna HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva infekcija na svijetu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj inficirano oko 60% spolno aktivnih žena, najčešće u dobi od 20-24 godine.

Eterično ulje ravensare jedno je od najjačih antivirusnih eteričnih ulja, stoga je nezamjenjivo u aromaterapiji Eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora) jedno je od najjačih antivirusnih ulja, stoga nalazi svoju primjenu i u tretiranju HPV-a. Uz ravensaru, u standardnu recepturu ulazi i čajevac (Melaleuca alternifolia), zbog učinka na stimulaciju imunoglobulina tipa G koji nastaju kao reakcija na dugotrajne infekcije, ali i zbog svog antivirusnog djelovanja. Niauli kt. cineol (Melaleuca quinquenervia ct. Cineol) se također ponekad nađe u recepturama za tretiranje hpv infekcija. No, sama antivirusna ulja nisu dovoljna za uspjeh u tretmanu: hpv nema lipoproteinski omotač, stoga koristimo i terpenske ketone: eukaliptus polibraktea kt. kripton (Eucalyptus polybractea ct. Cripton) i ljekovitu kadulju (Salvia officinalis). Oba ulja su neurotoksična i ne smiju se upotrebljavati na trudnicama, a kadulja je dodatno i iritativna stoga ju treba upotrebljavati u minimalnim količinama (do 1%). Eterično ulje lista cimeta (Cinnamomum verum) također pokazuje antivirusno djelovanje, a dodatno djeluje imnostimulirajuće povećavajući proizvodnju imunoglobulina A koji štiti sluznicu. Međutim, zbog iritativnosti smije se koristiti u vrlo malim količinama (0,5%). Uz eterična ulja, koristimo i bazna ulja kantariona i tamanua, zbog njihovih antivirusnih i protuupalnih svojstava. Kombinacija eteričnih i baznih ulja za tretiranje hpv-a može se koristiti na tamponu, ili češće, u obliku vaginaleta, koje su mnogo jednostavnije za upotrebu.

Jedna od receptura za tretiranje hpv-a mogla bi izgledati ovako:

 • 20 ml bu kantarion
 • 10 ml bu tamanu
 • 50 kapi eu ravensara
 • 20 kapi eu čajevac
 • 20 kapi eu eukaliptus polibraktea kt. kripton

Mješavinom ulja namoči se tampon, i drži se 2 sata 2 x dnevno, 20 dana između menstruacija, tijekom 2-4 ciklusa. Međutim, konkretna receptura, kao i učestalost i duljina terapije određuju se individualno, ovisno o CIN-u, vrsti HPV virusa, dugotrajnosti infekcije i eventualnoj osjetljivosti na eterična ulja.

Oralno: oleokapsule 4, 1 kapsula 3x dnevno, tijekom mjesec dana.

Eterično ulje primorskog vriska u aromaterapiji koristimo kod tvrdokornih infekcija Candida albicans spada u najčešće uzročnike vaginalnih infekcija i postaje sve otpornija na konvencionalne lijekove. U 95% slučajeva, pomoći će čajevac (Melaleuca alternifolia) u kombinaciji sa palmarosom (Cymbopogon martinii) ili timijanom kt. geraniol (Thymus vulgaris ct. geraniol). Međutim, kod dugotrajnijih infekcija uputno je koristiti i eterično ulje mažurana (Origanum majorana), a kod posebno tvrdokornih i primorski vrisak (Satureja montana) ili cimet list (Cinnamomum verum), koje, s obzirom na količinu fenola treba koristiti s oprezom i u minimalnoj koncentraciji.

Receptura, kao i kod hpv-a, ovisi o individualnim faktorima, a jedna općenita bi bila:

 • 20 ml bu kantarion
 • 10 ml bu tamanu
 • 30 kapi eu čajevac
 • 18 kapi eu palmarosa
 • 18 kapi eu mažuran

Iako čajevac nema štetnih nuspojava, ponekad, zbog dugotrajnosti infekcije i iritiranosti i/ili oštećenosti vaginalnog tkiva, njegova upotreba može biti neugodna. U takvim slučajevima se upotrebljava lavanda (Lavandula angustifolia), dok oštećeno područje ne zacijeli.

Bakterijski vaginitis nastaje kada iz nekog razloga dolazi do poremećaja kiselosti rodnice, i slijedom toga do narušavanja omjera uobičajeno prisutnih bakterija. Smanjuje se broj aerobnih bakterija, a povećava broj anaerobnih, i to najčešće Gardanelle vaginalis.

Aromaterapijski pristup bakterijskim vaginitisima su eterična ulja čajevca i ravensare u baznim uljima kantariona i tamanua. Eterično ulje čajevca - odgovor aromaterapije na velik broj infekcija.

Sugestija recepture:

 • 20 ml bu kantarion
 • 10 ml bu tamanu
 • 30 kapi eu čajevac
 • 30 kapi eu ravensara

Kod klamidijskih infekcija koristimo timijan kt. tujanol, a za trihomonas vaginalis marokansku kamilicu (Omenis mixta), koja u kombinaciji s čajevcem pokazuje odlične rezultate.

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

Vitashop